Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 16:07 |

Kampanja u sklopu projekta 'Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - U sklopu projekta „Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost“ koji realizuje 19 organizacija u šest država zapadnog Balkana i Turskoj, tokom mjeseca marta i aprila u Bosni i Hercegovini se vodi Nacionalna kampanja pod nazivom „Prihvatanje oštećenosti“.

Kampanja se realizuje u nekoliko koraka, a trenutno se sprovode edukatorske aktivnosti za 18 mladih iz Tuzle o temi procesa pomirenja i omladinskog aktivizma u sferi mira u Bosni i Hercegovini.

Dvodnevne radionice održane u Omladinskom resursnom centru su predstavljale uvod u terenske aktivnosti koje će biti održane u  Tuzli.

Pored prezentacije kvalitativnog istraživanja „Proces pomirenja u državama zapadnog Balkana i Turskoj“ koje se nalazi na linku  http://jointfuture.org/news/qualitative-study/ upriličen je ulični performans sa ciljom slanja mirovne poruke iz Tuzle, ali i sađenje drveta koje će se nalaziti u Gradskom parku Tuzla.

U ovom su istraživanju mapirane i analizirane različite vrste učinkovitih modela pomirenja u Evropi i šire.

U posljednje dvije godine Omladinski komunikativni centar (OKC) Banja Luka, zajedno s 18 partnerskih organizacija, suočio se s činjenicom da su mir i pomirenje kao tema postali "nepopularni", a što je ishodilo pokretanje projekta "Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost", čija je realizacija u funkciji jačanja mira i procesa pomirenja.

Cjelokupni cilj tog projekta je da institucije vlasti prepoznaju organizacije civilnog društva kao važan društveni faktor s jakim kapacitetom za sprovođenje mira i pomirenja, saopćeno je iz OKC-a Banja Luka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo