Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 16:17 |

U Brčkom potpisan Ugovor o izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. marta (FENA) - U prostorijama Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH u ponedjeljak je potpisan Ugovor o izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi, koji je uime Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH potpisao predsjednik te komisije Safet Pizović,  a uime JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH v.d. direktora tog poduzeća Mirsad Đapo.

Kako je saopćeno iz Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, današnjim potpisivanjem Ugovora nastavlja se saradnja između Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH i JP “Komunalno Brčko” u izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi koja je započela 2014. godine potpisivanjem prvog Ugovora o izvršavanju rada za opšte dobro na slobodi, od kada su se stekli zakonski uslovi za izricanje krivične sankcije rad za opšte dobro na slobodi kao posebne krivičnopravne mjere iz kategorije krivičnih sankcija od strane sudova Distrikta.

U protekle četiri godine, od potpisivanja prvog Ugovora, sudovi Brčko distrikta BiH su, kako je navedeno, izrekli ukupno 40 pravosnažnih presuda u kojima su osuđenima izrečenu kaznu zatvora zamijenili radom za opšte dobro na slobodi, od čega je Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH izvršila 33 pravosnažne presude, 3 presude su vraćene sudu zbog nemogućnosti izvršenja, dok se kod 4 presude čeka izvršenje.

Iz dosadašnje prakse sudova Brčko distrikta BiH vidljivo je, kako se navodi, da su kazne zatvora zamijenjene radom za opšte dobro na slobodi, u najvećem broju slučajeva, za osuđene koji su počinili krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja i falsifikovanje isprave, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, šumska krađa, ugrožavanja javnog saobraćaja i sl.

U skladu s važećom zakonskom regulativom moguće je da kad sud odmjeri i izrekne kaznu zatvora do jedne godine, može istovremeno odrediti da se izrečena kazna, uz pristanak optuženog, zamjeni radom za opšte dobro na slobodi. Rad za opšte dobro na slobodi može trajati od najmanje deset do najviše devedeset radnih dana, stoji u saopćenju.

Iz Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH napominju da je prevashodna svrha rada za opšte dobro na slobodi, uvažavajući opštu svrhu krivičnopravnih sankcija, da se osuđenik kojem je pod određenim uslovima i obavezama ograničena sloboda, ne isključi iz društva, već da uz pomoć i nadzor društvene zajednice, dobrovoljno ličnim postupcima, radom i odnosom prema posljedicama izazvanim krivičnim djelom razvije svijest o štetnosti određenih ponašanja i odgovornosti za štetne posljedice.

Primjenom krivične sankcije rad za opšte dobro na slobodi izvršena je, kako ističu, značajna ušteda sredstava u budžetu Brčko distrikta BiH, jer su troškovi višestruko niži po budžet u odnosu na troškove koji se plaćaju za smještaj osuđenih lica u ustanove za izvršenje kazne zatvora, imajući u vidu da dan zatvora po osuđenom u Federaciji BiH iznosi 40 maraka, s tendencijom povećanja u narednom period, dok u Republici Srpskoj iznosi 70 maraka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada BPK za rekreacioni kompleks bazena u Vitkovićima izdvojila 350.000 KM

Za subvencioniranje nabavke ogrijeva za penzionere u BPK Goražde 50.000 KM

Potpisivanje ugovora između JP Komunalno i JP Mostar Parking

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'