Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 17:20 |

PSBiH - Održana sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Na 46. sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, čiji su predlagatelji izaslanici Bariša Čolak, Halid Genjac i Darko Babalj.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

S dnevnog reda sjednice skinute su tačke u okviru kojih se trebalo raspravljati o usuglašenosti s Ustavom i pravnim sustavom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Podržano je i upućeno Domu naroda PSBiH na razmatranje Izvješće o radu Povjerenstva za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PSBiH.

Primljena je k znanju Informacija o izradbi prijedloga službenih pročišćenih tekstova zakona dostavljenih Ustavnopravnom povjerenstvu Doma naroda PSBiH.

Povjerenstvo je razmatralo zaključak Skupštine Kantona Sarajevo sa sjednice održane 15. novembra 2017. godine, na kojoj je usvojena zastupnička inicijativa da BiH dobije državnu himnu s melodijom i tekstom. Nakon rasprave Povjerenstvo je zaključilo da, po Poslovniku Doma naroda PSBiH, Skupština KS nije ovlašteni predlagatelj inicijative, te da Ustavnopravno povjerenstvo nije postiglo suglasnost za njenu daljnju parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo