Svijet     | 20.03.2018. 09:09 |

Xi pozvao da Kina preuzme 'pravo mjesto u svijetu'

FENA Internet

PEKING, 20. marta  (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je pozvao na "veliko podmlađivanje kineske nacije" i kazao da je njegova zemlja zauzela svoje "pravo mjesto u svijetu", u govoru održanom na zatvaranju redovnog godišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

- Kineski narod ostao je nepokoren i ustrajan. Odlučni smo da vodimo krvavu bitku protiv naših neprijatelja. l Kina ima snažne kapacitete da zauzme svoje pravo mjesto u svijetu  - poručio je Xi pred skoro 3.000 delegata okupljenih u Velikoj dvorani naroda.

Xi (64), iskoristio je dvodnevno zajedanje da konsoliduje svoj položaj nakon što je parlament ukinuo limite na predsjedničke mandate, praktično otvarajući put za njegovu neograničenu vladavinu. 

On je također jednoglasno izabran na drugi predsjednički mandat, osigurao je izbor svog najbližeg saradnika za potpredsjednika i postavio je na ministarske položaje svoje lojaliste.

- Čuda se dešavaju na kineskoj zemlji i mi smo sigurni u našu budućnost - izjavio je Xi, dodajući da će "kineski narod koji naporno radi imati veće samopuzdanje i samopoštovanje". 

Xi je upozorio protiv separatističkih pokreta i kazao da će Kina, koja je trenutno uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u Južnom i Istočnom Kineskom moru, braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

- Nijedan pedalj naše zemlje neće i ne može biti predan - kazao je.

Govoreći o samoupravnoj teritoriji Tajvana, Xi je izjavio da su napori da se ona otcijepi od kineske matice osuđeni na propast, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'