Svijet     | 20.03.2018. 11:19 |

Norveška ministrica pravde podnijela ostavku da izbjegne 'kolaps' vlade

FENA Internet

OSLO, 20. marta (FENA) - Norveška ministrica pravde Sylvi Listhaug podnijela je ostavku u utorak kako bi izbjegla kolaps manjinske vlade nakon što je izazvala buru reakcija na njene komentare da je opozicija previše blaga prema osumnjičenim teroristima.

Parlament je tokom današnjeg dana trebao izglasati nepovjerenje Listhaug zbog njenih Facebook postova koji su mogli dovesti do smjene vlade. Njenom odlukom da podnese ostavku izbjegnuta je najteža politička kriza u Norveškoj u više godina.

- Odluka (o ostavci) je isključivo moja, i učinila sam ono što vjerujem da je ispravno - izjavila je Listhaug na konferenciji za novinare, dodajući da je protiv nje pokrenut "lov na vještice". 

Listhaug, iz Napredne stranke, izazvala je bjesne reakcije u ovom mjesecu nakon što je optužila opozicionu Laburističku stranku da "stavlja prava terorista ispred nacionalne sigurnosti", dotičući se osjetljive teme za Laburiste koji su teško bili pogođeni masakrom koji je u 2011. izveo militantni ekstremni desničar Anders Behring Breivik.

Listhaug je objavila te komentare nakon što su Laburisti i Hrišćanski demokrati pomogli u odbijanju prijedloga zakona koji daje državi pravo da, bez prethodnog sudskog razmatranja, liši pojedince norveškog državljanstva ukoliko budu osumnjičeni za terorizam ili pridruživanje stranoj militantnoj grupi. 

Ona je u prošloj sedmici uputila izvinjenje u parlamentu zbog toga što je izazvala političku oluju. Opozicione stranke tvrde, ipak, da ta gesta nije bila dovoljno iskrena i da ona treba podnijeti ostavku.

Norveški opozicioni Hrišćanski demokrati saopćili su u ponedjeljak da će se pridružiti pet stranaka desnog centra u podršci glasanju o nepovjerenju, osiguravajući većinu koja se zalaže za smjenu Listhaug.

Glasanje u parlamentu planirano je da se održi tokom dana.

Konzervativna premijerka Erna Solberg suočava se s izborom da dopusti odlazak Listhaug, slabljenjem vlade i riskiranjem odlazaka iz  njene savezničke Napredne stranke, ili s ostavkom kompletne vlade.

- Listhaug mi je sinoć poručila da želi podnijeti ostavku - izjavila je ona na konferenciji za novinare, dodajući da bi se Listhaug eventualno mogla vratiti u vladu u određenom momentu.

- Bitno mi je da Napredna stranka ostaje u vladi - kazala je Listhaug.

- Ona se obrušila na Laburistre i Hrišćasnske demokrate, optužujući ih da nisu bili dovoljno tolerantni prema slobodi govora kada su zatražili njenu smjenu. 

- Nacionalna debata pretvorila se u nešto nalik na svađu u obdaništu - kazala je Listhaug.

Norveški ustav ne dopušta prijevremene izbore, a dok bi Solberg mogla biti u prilici da formira novu vladu, njen izbor bi mogao pasti na čelnika opozicijskih Laburista Jonasa Gahr Stoerea.

- Moj cilj je da udaljim Stoerea od premijerskog položaja - kazala je  Listhaug, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Cvijanović - Roswall: Nastaviti reformske procese u BiH

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo