Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 12:57 |

UNDP - Nastavak pomoći izgradnji kuća uništenih u poplavama 2014.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) – Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH je objavio preliminarne liste pomoći korisnicima u okviru projekta koji finansira Evropska unija za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama 2014. godine.

Preliminarne liste odnose se na domaćinstva koja su aplicirala na javni poziv za odabir korisnika pomoći koji je objavljen u sklopu druge faze Programa stambenog zbrinjavanja.

Na javni poziv, koji je bio otvoren od 9. oktobra do 9. novembra 2017. godine, prijavilo se 3.950 domaćinstava, a odabir korisnika je vršen od općinskih ili gradskih Komisija.

Preliminarne liste korisnika se mogu pogledati na oglasnim pločama mjesnih zajednica, općina i gradskih uprava, u centarima za socijalni rad koji učestvuju u Programu, kao i na web stranici UNDP-a www.ba.undp.org i web stranicama općina i gradova koji učestvuju u Programu.

S objavljivanjem preliminarne liste, otvoren je i rok za žalbe u trajanju od 14 dana, a žalbe se predaju u prostorijama općine ili gradske uprave u pisanoj formi. Po isteku roka za žalbe, bit će objavljena finalna lista korisnika.

Program stambenog zbrinjavanja pruža dodatnu podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine.

Kako je iz UNDP-a saopćeno, Program vrijedan 15 miliona eura, finansira EU u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji s Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama, gradovima i UNDP u BiH. 

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim općinama i gradovima.

Program se provodi na području 44 općine i grada: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'