Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 12:05 |

Potreban sistematičan pristup borbi protiv kibernetičkog kriminala (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah otvorio je danas u Sarajevu Drugu međunarodnu konferenciju "Kibernetička sigurnost 2018" te poručio da se krađa podataka, koja je postala globalni problem, u svakom smislu mora spriječiti.

Ambasador Mominah je istakao potrebu za organiziranjem ovakve konferencije, jer su svi svjedoci zloupotrebe podataka.

Podsjetio je da je ovo druga konferencija koju organizira Ambasada, te naglasio da su ove godine doveli mnogo više predavača iz različitih dijelova Bliskog Istoka i EU, kako bi zajedno usvojili zaključke za uspješniju borbu. 

- Kralj Saudijske Arabije Selman je oformio poseban državni organ koji se bavi borbom protiv kibernetičkog kriminala i koji čuva podatke svih građana, a posebno državnih službenika - pojasnio je.

Ambasador Mominah je također naglasio da cijeli svijet treba raditi na borbi protiv kriminala kako bi se povećao stepen zaštite podatka.

Cilj konferencije je, kako je potcrtao, jačanje borbe protiv kibernetičkog kriminala u BiH i svijetu, kao i unapređenje saradnje na ovom planu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je Feni da BiH još nije u punom kapacitetu kada je u pitanju borba protiv kibernetičkog kriminala, te da se još razvijaju resursi.

- Uspostavili smo pravni okvir i organiziramo se na takav način da imamo 'brze odgovore' na te napade - naveo je.

Ističe da konferencija kao ova doprinose jačanju kapaciteta BiH, kao i borbi protiv zloupotrebe na razne načine i u raznim sferama društva.

- Kibernetički kriminal zahtijeva velike resurse i treba biti prepoznat kao ozbiljna prijetnja - naglasio je Mektić te dodao da se već odavno u BiH pojavljuju slučajevi krađe identiteta, dječje pornografije, pranja novca i seksulane eksploatacije.

Šef Odjela za vladavinu prava u Delegaciji EU u BiH Richard Wood istakao je za Fenu važnost ove konferencije za BiH, ali i regiju te poručio da kibernetički kriminal nema granice.

- Za ovakav oblik kriminala nema birokratske prepreke koja se može preskočiti - pojasnio je Wood.

Također je dodao da kibernetički kriminal predstavlja veliku prijetnju za BiH i cijelu regiju te da BiH treba razviti sistematični pristup borbi protiv tog kriminala.

- Ono što nedostaje BiH je strategija i okvir koji će važiti na teritoriji cijele zemlje i koji će omogućiti da se uskladi zakonodavno za borbu protiv kriminala. Grozna je situacija kada kriminalci znaju da mogu nesmetano vršiti kriminalne radnje, a da pri tome ne moraju odgovarati - poručio je.

Wood smatra da bi preuzimanje standarda i politika koje su izneseni u Direktivi za mrežnu i informacijsku sigurnost EU, omogućile bh. vlastima da uspostave kapacitete i procedure koji bi osigurali da BiH može odgovoriti na različite oblike prijetnji na državnom i prekograničnom nivou.

Smatra da postoji realna potreba da se BiH počne baviti tim pitanjima i da uspostavi profesionalni pristup toj borbi.

Konferencija "Kibernetički kriminal 2018." u organizaciji Ambasade Saudijske Arabije BiH okupila je danas mnoge svjetske stručnjake koji su razgovarali o pranju novca i rizicima koji se odnose na virtualne monete, trendovima u oblasti kibernetičke sigurnosti, regionalnoj saradnji te budućoj sigurnosti kibernetičkog prostora.

Pogledajte http://fena.ba/video/1564

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1J_Ft0CReums3Ff2HZT6vfx-OUpckKUaC?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo