Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 13:08 |

Hagelberg: Švedska odlučna u nastavku davanja značajne podrške BiH

FENA

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Iznos pomoći Vlade Švedske Bosni i Hercegovini za ovu godinu iznosi 35 miliona KM, međutim, bosanskohercegovački politički lideri moraju pokazati predanost u primjeni vladavine prava, reformskoj agendi, procesima EU integracija te, u skorijoj budućnosti, reformi izbornog procesa.

To je izjavio ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg tokom današnjeg susreta s predstavnicima najvećih medijskih kuća u BiH, na kojem je govorio o prisustvu Švedske u BiH i projektima koje Vlada Švedske podržava u našoj zemlji.

Naglasio je da se samo uz predanost bh. političkih lidera mogu ostvariti rezultati za građane BiH te stvoriti vrijednost koja će opravdati novac švedskih poreskih obveznika.

Također je istakao da je Švedska prisutna u BiH kako bi dala svoj doprinos u podršci građanima i državi na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU) te da akcent u tom kontekstu stavljaju na vladavinu prava, rodnu ravnopravnost i zaštitu okoliša.

- Međutim, angažman Švedske je također prisutan i u mnogim drugim sektorima kao što su poljoprivreda, poduzetništvo, lokalna uprava, poreska uprava te civilno društvo - dodao je švedski ambasador.

Napomenuo je da se uloga Švedske u BiH bazira na dugogodišnjoj tradiciji bliske saradnje te da bh. dijaspora ima centralnu ulogu u investiranju Švedske u BiH.

Osvrnuvši se na ulogu Švedske u proširenju EU za zapadni Balkan, istakao je da je u tom pogledu Švedska glavni promotor proširenja. S tim u vezi, ambasador je kazao da stanovnici BiH od svojih predstavnika očekuju da se postigne buduće članstvo u EU.

- Upravo zbog toga, politički lideri u BiH trebaju odgovoriti na ta očekivanja kroz svoj rad na polju vladavine prava i reformske agende, a u skorijoj budućnosti je neophodna odluka o izmjeni Izbornog zakona - smatra Hagelberg.

Naglasio je da Švedska i međunarodna zajednica nisu u mogućnosti riješiti unutrašnje političke probleme u BiH, ali da su voljni nastaviti pružati podršku političkim liderima na svim nivoima.

Govoreći o pomoći Švedske od sredine 90-ih godina do danas, podsjetio je da je Vlada ove zemlje uložila u BiH milijardu KM te da postoje vidljivi rezultati tog angažmana širom BiH.

Švedska ima širok dijapazon pomoći u BiH, ali ambasador je precizirao da u oblasti okoliša poseban akcent stavljaju na zagađenje zraka, energetsku efikasnost, tretiranje otpadnih voda te upravljanje čvrstim otpadom.

- U oblasti rodne ravnopravnosti Švedska uključuje taj aspekt u većini projekata te pruža direktnu pomoć putem podrške organizacijama koje se bave rodnim pitanjima, pravnom pomoći ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja … - pojasnio je, dodajući da je ipak fokus na mladima prioritet za Švedsku.

Na kraju susreta s novinarima poručio je da je Švedska odlučna u nastavku davanja značajne podrške BiH, ali da je njihova podrška uvjetovana stvaranjem rezultata i političkim napretkom u BiH.

- U tom slučaju politički lideru u BiH imaju ključnu ulogu - zaključio je švedski ambasador.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'