Kultura     | 20.03.2018. 14:21 |

Predstava 'Brašno u venama' gostovala na Festivalu u Bursi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Predstava reditelja Borisa Liješevića "Brašno u venama" izvedena je na sceni državnog teatra u Bursi, u okviru 5. Internacionalnog teatarskog festivala Balkanskih zemalja.

Predstava je rađena po tekstu Igora Štiksa, a nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Scena MESS i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Predstava prati priču porodice koja se, nakon skoro dvadeset godina, ponovo okuplja na večeri u postratnom Sarajevu. To je ustvari priča o ljudima u kojima rat još traje. Šta se na kraju večere dogodi i da li akteri uspijevaju da zaliječe stare rane i ponovo postanu porodica, publika u Bursi je imala priliku da pogleda na dva igranja, a glumce su ispratili velikim aplauzom.

Jedan od glumaca Admir Glamočak rekao je da mu je posebno drago što se kolegama iz Turske predstava dopala.

- Najveći kompliment koji smo mogli dobiti za predstavu je to što su je glumci iz teatra u Bursi (u kojem smo u sklopu festivala igrali predstavu) odgledali oba puta - rekao je Glamočak.

Glumac Izudin Bajrović misli da je predstava ostvarila uspjeh u Bursi a, sudeći po reakcijama publike, uspjela je da iskomunicira ono što su glumci i glumice na sceni igrali.

- Lijepo je što je priča koju prati ova predstava uspjela zainteresirati i tursku publiku. To znači da smo napravili dobru stvar - naveo je Bajrović, saopćio je Festival MESS.

U predstavi igraju Kaća Dorić, Miki Trifunov, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Bilo je to treće gostovanje Scene MESS na Internacionalnom teatarskom festivalu Balkanskih zemalja u Bursi. Scena MESS gostovala je 2015. godine s predstavom "Pobunjenih M.K.", reditelja Nermina Hamzagića, a 2016. godine publici u Bursi predstavila se predstavom "Kokoš", rediteljice Selme Spahić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana