Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 15:14 |

Predloženo određivanje pritvora za braću Dahić

FENA Saopćenje

SARAJEVO/TUZLA, 20. marta (FENA) - Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) predložio je Općinskom sudu Živinice određivanje pritvora za braću Emila (42) i Emira (37) Dahića iz Priluka kod Živinica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje prema ribočuvarima iz Udruženja građana sportskih ribolovaca "Mrena" iz Živinica.

Postoji osnovana sumnja da su Dahići i još dvije osumnjičene osobe, protiv kojih je također otvorena istraga, prvo prijetili upotrebom sile i vatrenog oružja, a onda i napali ribočuvare na jezeru Modrac.

U mjestu Priluk na području općine Živinice, 10. marta, ribočuvari iz pomenutog udruženja dobili su informaciju o nelegalnom ribolovu mrežama na tom lokalitetu, u vrijeme i na mjestu gdje je to zabranjeno.

Stoga su došli u kontrolu i prišli čamcima s pogonom na benzin (čije korištenje je zabranjeno na Modracu) u kojima su bili osumnjičeni, u namjeri da ih upozore. Međutim, osumnjičeni su ih okružili svojim čamcima, prijetili da će ih ubiti, vrijeđali ih te je Emil Dahić na njihov čamac bacio željezni teg.

Kada su na intervenciju na obalu došli policajci, oni su nastavili okruživati ribočuvare, a iz tih čamaca čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

S tim u vezi, jučer su izvršeni pretresi na više lokacija koje su koristili osumnjičeni te su pronađene i privremeno oduzete 53 ribarske mreže i pet metalnih čamaca.

Nakon pretresa te osobe su uhapšene, obavljena je kriminalistička obrada te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predati u nadležnost Tužilaštva.

U cilju koordinacije nadležnih institucija i udruženja u radu na sprječavanju nelegalnog ribolova i kako bi se spriječili slični napadi na ribočuvare i druge ovlaštene službene osobe, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK će morati ažurnije preduzimati strožije mjere, radnje i aktivnosti.

Također, cilj je i kažnjavanje i daljnje sprječavanje tih masovnih pojava na Modracu i drugim lokacijama na području TK, a prvenstveno kako bi se zaštitila akumulacija jezera Modrac, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija produžila pritvor američko-ruskoj novinarki Kurmaševoj

Određen pritvor za Djedovića i Malkića iz Tuzle zbog pljački kladionica

Produžen pritvor ocu dječaka koji je počinio masovno ubojstvo u školi 'Vladislav Ribnikar'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'