Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 16:07 |

PDP - Razriješiti odgovorne za neodrživo finansijsko stanje u zdravstvu RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.marta (FENA) – Klub poslanika PDP-a predložio je da Narodna skupština RS-a zahtijeva od entitetske vlade da u roku od 90 dana obezbijedi uslove za povećanje penzija od najmanje 10 posto i plaća zdravstvenih radnika od najmanje 20 posto.

Smatraju da je neophodno utvrditi odgovornost za, kako su naveli u predloženim zaključcima, neodrživo finansijsko stanje u zdravstvenom i penzijskom sistemu te da se razriješe dužnosti svi koji su za to odgovorni.

U PDP-u smatraju da je stanje u penzionom i zdravstvenom sistemu RS dugoročno neodrživo, te traže reviziju rada Fond zdravstva i javnih ustanova u toj oblasti.

Potpredsjednica entitetske vlade Srebrenka Golić je rekla da stanje u zdravstvu nije onakvo kako ga predstavlja opozicija te da se postepeno grade “brojne” zdravstvene ustanove i dovode u normalno stanje, s obzirom na to da se ranije u njih nije ulagalo.

Međutim, potpredsjednica entitetskog parlamenta Sonja Karadžić-Jovičević tvrdi da su joj kolege iz Poliklinike u Istočnom Sarajevu, koja je otvorena prije desetak dana, poslale fotografiju urušenog plafona.

-Ako je ovo tačno i ako se ovako gradi, onda svi milioni koji navodno idu u zdravstveni sistem ne treba da idu na ovaj način. Ovdje se radi o izvođaču radova i onima koji su rekli da moje kolege mogu tamo da uđu i rade - istakla je Karadžić-Jovičevićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić rekao je, povodom informacija o rušenju plafona u Poliklinici u Istočnom Sarajevu, da se ti navodi provjeravaju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom