Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 07:31 |

Parlament RS-a o opozicionoj interpelaciji o stanju u javnim preduzećima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21. marta (FENA) – Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) okončali su sinoć raspravu o interpelaciji opozicije o stanju u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Za danas je najavljeno razmatranje interpelacije o upravljanju javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Interpelacije su, kao novi način parlamentrane borbe, prvi put pokrenute u Narodnoj skupštini RS-a.

Opozicija je u tom dokumentu postavila 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, trebala da odgovori u roku od 60 dana, ali to nisu uradili.

Iz SDS-SRS-a, PDP-a i NDP-a tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Navode i da se RS sve više zadužuje, Fond PIO je sve nesolventniji, penzioneri žive sve lošije usljed malog ili nikakvog povećanja penzija, a višestrukog povećanja životnih troškova.

Entitetski ministri zdravlja i rada, Dragan Bogdanić i Milenko Savanović, odbacuju navode opozicionara te tvrde da im je cilj da se te oblasti predstave na tendenciozan i jednostran način, s ciljem prikupljanja političkih poena.

- Nije tačno da je stanje u oblasti PIO najgore u istoriji RS – rekao je Savanović i posjetio da je penzije u RS-u nisu bile redovne 2000.godine, kada je na vlasti bio PDP.

Iz te stranke traže odgovornost nadležnih za teško stanje u tim oblastima, kao i da se za 10 posto povećaju penzije, a za najmanje 20 posto plaće zdravstvenih radnika.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom