Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 10:19 |

Inkluzijom do kvalitetnijeg života osoba s Down sindromom

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 21. marta (FENA) - Zajedničkim angažiranjem porodice i svih relevantnih institucija moguće je osobe s Down sindromom uključiti u život, kazao je defektolog Nedim Muftić tokom svog gostovanja u emisiji „Naše zdravlje“ u programu TV Bugojno.

Po njegovim riječima, savremeni trendovi i poslijeratna reforma u BiH donijeli su velike promjene u obrazovnom, nastavnom i socijalnom sistemu, prije svega u oblasti inkluzije.

- Kroz inkluziju u vrtićima, školama i, općenito, uvođenjem inkluzije u život osoba s Down sindomom, može se puno postići po pitanju njihovog razvoja - naglasio je.  

Zbog toga bi, dodaje, mijenjanje stavova društva prema inkluziji, trebalo da bude prioritet.

- Djeca s Down sindromom u inkluzivnom okruženju uče od svojih vršnjaka koji nemaju poteškoće u rastu i razvoju, što veoma motivirajuće djeluje kako na njih, tako i njihove roditelje koji često dječiju igru i aktivnosti iz vrtića i škole prakticiraju u kući, što je dobro - istaknuo je.

Takvo razmišljanje je, ističe, pozitivno, jer je kuća prirodno okruženje za dijete i mjesto gdje se ono osjeća slobodno i sigurno, i gdje može usvojiti maksimum svojih mogućnosti i sposobnosti.

- Mislim da bi tretman ove djece trebao trajati 24 sata. Pola sata kod defektologa, dva-tri puta sedmično, a ostatak vremena da provode kod kuće s porodiciom, gdje se svi trebaju potruditi da tokom cijelog dana djeluju stimulirajuće na njih - kazao je Muftić.

Neophodno je, smatra, veće razumijevanje za teškoće osoba s Down sindromom, kako bi se  poboljšao njihov položaj u zajednici, i povećao kvalitet njihovog života.

Ujedinjeni narodi (UN) su u novembru 2011. donijeli odluku, kojom je 21. mart proglašen Međunarodnim danom osoba s Down sindromom.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Otvaranje dvorana i treninga za osobe s Down sindromom

Reformski procesi i inkluzija djece i mladih osoba s invaliditetom

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!