Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 13:11 |

PSBiH - Delegati razmatraju prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je porijedlog zamjenika predsjedavajućeg tog doma Bariše Čolaka da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH i to po hitnom postupku.

Čolak je kazao da se radi o zakonu koji je trebalo  ranije donijeti i da  je  odavno prošlo šest mjeseci koje je Ustavni sud BiH svojom odlukom ostavio Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pojasnio je da se radi  o tome da je Ustavni sud svojom odlukom utvrdio da pojedine odredbe Zakona o kaznenom postpuku BiH nisu sukladne s odredbama Ustava BiH.

Podsjetio je da je tom odlukom naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da najkasnije u roku od šest mjeseci uskadi navedene odredbe i obavijesti Ustavni sud BiH o poduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

Napomenuo je da jučer na sjednici Vijeća ministara BiH ova tačka nije uvrštena u dnevni red.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac je pitao da li je to prijedlog Kluba HDZ-a, jer Vijeće ministara BiH taj prijedlog nije ustanovilo.

- Ukoliko je to prijedlog koji je bio od strane Ministarstva pravde predložen unutar Vijeća ministara, o kojem je u javnosti već bilo govora, jasno je da je to zakon koji ne osigurava na kvalitetan način provođenje presude Ustavnog suda, jer ne osigurava efikasnost i integritet pravosudnog sistema - smatra Genjac.

Dodao je kako misli da bi takav prijedlog zakona bilo vrlo rizično razmatrati po hitnom postupku.

- Dakle, dva su pitanja, čiji je to prijedlog i trebalo bi vjerovatno osigurati delegatima prijedlog zakona da se upoznaju o čemu se radi - kazao je Genjac.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić mu je kazao da taj materijal ima ispred sebe te da je u pitanju prijedlog delegata iz reda Kluba hrvatskog naroda.

Bariša Čolak je nakon toga pojasnio da se radi o zakonu koji je pripremila radna skupina koja je formirana krajem augusta 2017. godine od  ministra pravde u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva pravde RS, Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta i VSTV-a.

Nakon što je usvojen dnevni red, čijim dijelom je postala i ova tačka, otvorena je diskusija o predloženom zakonu.

Prilikom diskusije o tome da li će se on razmatrati po hitnom postupku, kako je i predloženo, na traženje Kluba hrvatskih delegata data je pauza od pola sata.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije razmatralo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Krivičnom postupku, a ministar pravde BiH Josip Grubešaje nakon sjednice izjavio novinarima da prijedlog tog zakona nije uvršten u dnevni red sjednice i da ministri iz SDA nisu prihvatili da on bude razmatran.

- Nisam imao priliku da čujem jasne argumente zašto taj zakon nije dovoljno dobar, da li je to iz razloga što SDA već ima u parlamentarnoj proceduri zakon svoga kluba, ili su to neki drugi razlozi. Sada se nalazimo u situaciji nesigurnosti, ne znamo šta nas sutra čeka, ne znamo hoće li Ustavni sud za dva dana donijeti odluku o brisanju tih spornih članova - kazao je ministar Grubeša jučer.  

Napomenuo je da Ministarstvo pravde nije povuklo zakon te da se on i dalje nalazi u Vijeću ministara. Dodao je da ne zna da li će ga predsjedavajući Vijeća ministara BiH na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara ponovo vratiti na dnevni red, ni da li će se o njemu ponovo raspravljati.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!