Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Magazin     | 21.03.2018. 14:02 |

Tradicionalna zenička 'čimburijada u bijelom'

FENA

ZENICA, 21. marta (FENA) - Tradicionalna zenička manifestacija "Čimburijada", koja svakog 21. marta nakon 'proljetnog uranka' okupi više hiljada sugrađana i gostiju na obalama rijeke Bosne i manjih riječnih tokova na prvi proljetni čimbur, ove godine je održana u bijelom sniježnom okruženju.

Zenička tradicija proljetnog uranka, stara više od jednog stoljeća, doživjela je nakon više godina da bude u sniježnom ruhu, ali sve nije omelo stalne učesnike i goste da organiziaraju tradicionalna druženja uz brojne dodatne prateće sadržaje koji je obogaćuju sa kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima.

Ponovno je organizirano i prvo 'proljetno kupanje' u vodi rijeke Bosne, a organizatori čimburijede ponosni su na činjenicu da su ovogodišnji proljetni uranak i čimburijada uvršteni "među deset svjetskih proljetnih tradicija" od međunarodnih organizacija "kao značajna manifestacija sa stoljetom tradicijom koja, osim očuvanja tradicije, ima za cilj promoviranje ekoloških aspekata urbanog društva".

Hladno i sniježno vrijeme nije omogućilo da ovogodišnja "Čimburijada" bude masovnija po broju učesnika, ali i jutros je pripremljen i podijeljen čimbur od 1.500 jaja, koji je pripremila kuharska ekipa poznatog zeničkog ugostitelja Rasima Salčinovića.

Održano je Četvrto međunarodno takmičenje u pravljenju 'zeničkog čimbura', oko stotinu učesnika sudjelovalo je na tradicionalnoj "Eko rafting regati".

Nosilac svih aktivnosti ove manifestacije je udruženje Forum građana Zenice, a pokrovitelj manifestacije je Grad Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je danas sa svojim gostima iz diplomatskog kora u BiH bio jedan od sudionika ove manifestacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'