Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 15:04 |

Čolak: Zakon o krivičnom postupku BiH se mora promijeniti

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je danas, nakon što je prekinuta sjednica tog doma, da se Zakon o krivičnom postupku BiH mora podhitno promijeniti.

Dodao je da je neopravdano dugo vremena prošlo, podsjećajući da je početkom decembra prošle godine prošlo šest mjeseci u kojima je Parlamentarna skupština BiH trebala uskladiti odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH sa odlukom Ustavnog suda BiH.

- Jako dugo je rađeno u okviru, prije svega, radne skupine formirane od Ministarstva pravde BiH. Međutim, činjenica je da to jučer nije uvršteno na dnevni red sjednice Vijeća ministara. To danas također nije prihvaćeno na Zastupničkom domu PSBiH - kazao je Čolak, te dodao da su bili prinuđeni da Klub hrvatskog naroda predloži izmjene i dopune tog zakona.

Napomenuo je da oni nisu ništa mijenjali osim onoga što je usuglašeno u radnoj skupini.

Htjeli smo, naveo je on, da konačno to pitanje skinemo s dnevnog reda „jer mislimo da je to iznimno važno pitanje, da imamo potpun Zakon o krivičnom posatupku, kako bi pravosudna tijela mogla konačno postupati po tom zakonu“.

Ocijenio je da je ovo isuviše složena materija kojom se moraju baviti stručnjaci krivičnog prava.

Na novinarsko pitanje šta će se desiti ukoliko Ustavni sud stavi van snage sporne odredbe Zakona o krivičnom postupku, odgovorio je da se onda dolazi "u jedan teški problem“.

- I to je bio jedan od temeljnih razloga zašto smo išli sa ovim prijedlogom, jer sigurno bi došli u pitanje mnogi postupci koji se već vode pred Sudom - kazao je Čolak, te dodao kako je siguran da je te izmjene trebalo već davno napraviti, ali da ni danas nije bilo kasno.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je prekinuo sjednicu prilikom razmatranja zahtjeva Kluba hrvatskog naroda da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH razmatra po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Ovaj zakonski prijedlog uvršten je u dnevni red sjednice na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bariša  Čolaka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana