Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 17:10 |

Lokalne zajednice traže izmjene u sistemu raspodjele javnih prihoda u Federaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.marta (FENA) - Četvrta po redu sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH održana je danas u Sarajevu. U ime Općine Centar, kao domaćina ovog skupa, u radu su učestvovali načelnik Općine Nedžad Ajnadžić i njegovi savjetnici Dževad Bećirević i Jasmin Gerin.

Jedna od tema  sjednice je raspodjela javnih prihoda, problem koji jedinice lokalne samouprave žele riješiti sa predstavnicima Vlade FBiH, ali bez uspjeha, navodi se u saopćenju iz Općine Centar Sarajevo.

Ajnadžić je iznio konkretnu inicijativu, koju su jednoglasno podržali svi prisutni, da ovo tijelo Saveza uputi Vladi Federacije BiH pismo u kojem će zatražiti do početka aprila sastanak predstavnika Saveza općina i gradova FBiH sa premijerom i njegovim zamjenicima na temu raspodjele javnih prihoda.

- Mišljenja sam da sastanci sa predstavnicima kantona u Federacije BiH nemaju efekta, kako nam je sugerisano sa federalnog nivoa, i trebamo se isključivo fokusirati na federalni nivo. U navedenom pismu bismo im objasnili konkretne razloge našeg obraćanja i šta je potrebno izmijeniti u postojećem sistemu raspodjele javnih prihoda, što je za nas kao jedinice lokalne samouprave od esencijalne važnosti. Putem kontrole finansija koje su uradile službe Općine Centar utvrdili smo nedostatke u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza čime smo oštećeni za iznos od gotovo 600.000 KM - objasnio je Ajnadžić.  

O problemu raspodjele sredstava na osnovu pripadnosti javnih prihoda u kojem su općine u Federaciji BiH najgore prošle je govorio i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin je na ovom skupu izjavila da su jedinice lokalne samouprave u FBiH u podređenom položaju kada se usvajaju određeni kantonalni i federalni zakonski akti, saopćeno je.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Predstavnici Saveza općina i gradova FBiH i premijer KS razgovarali o izmjenama Zakona o vodama KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo