Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 17:00 |

Novaković i Kadić s predstavnicima EK o podršci javnim medijskim servisima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentrane skupštine Bosne i Hercegovine Sead Kadić razgovarali su danas s predstavnicima regionalnog Projekta Evropske komisije “Podrška Javnim medijskim servisima na zapadnom Balkanu” Vojislavom Raonićem i Željkom Lekić Subašić.

Cilj ovog projekta koji finansira Evropska unija, prema riječima gostiju, je doprinos reformama i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na zapadnom Balkanu a bit će implementiran od februara 2018. do jula 2020. godine u šest javnih medijskih servisa u Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Tri  komponente projekta se odnose na politički nivo, odnosno stvaranje političke i finansijski neovisnih javnih servisa u zemljama zapadnog Balkana, zatim na unutarnje kapacitete medijskih javnih servisa, kao i podršku razvoju programskih sadržaja.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković upoznao je goste o specifičnostima funkcioniranja javnih servisa u Bosni i Hercegovini i poteškoćama koje se javljaju prilikom pronalaženja zakonodavnih rješenja za ovo važno pitanje. Međutim, naglasio je Novaković, bez obzira na postojeće probleme, ovakva vrsta projekta može itekako pomoći Bosni i Hercegovini i procesu njenog prilagođavanja evropskim standardima, te je izrazio punu podršku ovom projektu.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Sead Kadić govoreći o značajnoj ulozi nezavisnih javnih servisa podcrtao je da su parlamentarne komisije koje se bave ovom problematikom spremne podržati i sarađivati kako bi projekat rezultirao konkretnim pomacima i jačanju medijskih javnih servisa.

Na kraju sastanka zaključeno je da će predstavnici Parlamentarne skupštine BiH biti pozvani na sastanak posvećen projektu na kojem će se definirati konkretni koraci a koji će biti održan u junu ove godine u Tirani, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo