Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 10:25 |

Vlada ZDK-a usvojila informaciju o medicinskoj rehabilitaciji branilaca

FENA Saopćenje

ZENICA, 22. marta (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Informaciju o medicinskoj rehabilitaciji branilaca i članova njihovih porodica u 2017. godini.

Informacija prikazuje realizovanu medicinsku rehabilitaciju-fizičku i mentalnu, u protekloj 2017. godini za pripadnike branilačke populacije: ratne vojne invalide, demobilizirane branioce i članove porodica šehida i poginulih branilaca.

Istom je naglašena svrha i cilj medicinske rehabilitacije odnosno  potreba da se upotrebom savremenih metoda liječenja u medicinskim ustanovama zaustavi proces oboljenja, saniraju nastale patološke promjene i oštećenja, tj.da se poremećene funkcije organizma što je moguće više vrate u normalno stanje kakvo je bilo  prije nastanka povrede ili oboljenja.

U 2017. godini realizirana su 352 zahtjeva pripadnika branilačke populacije sa svih općina ZDK-a.

Ministarstvo za boračka pitanja ima sklopljene ugovore, koji važi do kraja 2020. godine, s  banjsko-klimatskim lječilištima - Banjsko-rekreacionim centrom "Aquaterm" u Olovu, Rekreativno-rehabilitacionim centrom "Reumal" u Fojnici te Centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje "Ilidža" u Gradačcu, što znači da se taj vid pomoći boračkoj populaciji može se uspiješno nastaviti.

Realizirani utrošak sredstava za banjsko-fizikalno liječenje u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini iznosio je 273.845,00 KM odnosno 91,28 posto planiranih sredstava, saopćeno je iz Pres službe ZDK-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana