FENA biznis     | 22.03.2018. 10:26 |

Otvoreno pismo Predstavništva Fondacije Dogs Trust nadležnim institucijama HNK

FENA Saopćenje

Otvoreno pismo Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH nadležnim institucijama HNK u vezi sa nezakonitim i brutalnim uništavanjem pasa u Opštini Ravno

 

Naše predstavništvo je potreseno  i preneraženo informacijom i fotografijama koje je primilo putem medija i e-maila, o akciji masovnog uništavanja napuštenih pasa u općini Ravno, te ugrožavanja ljudskog zdravlja ostavljanjem otvorenih leševa životinja na javnom otpadu.

Stoga ovim putem javno pozivamo Veterinarsku inspekciju Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinu Ravno i državni Ured za veterinarstvo da se u što skorije vrijeme oglase sa svojim stavom i obavijeste javnost o tome šta planiraju poduzeti u cilju istrage i sankcioniranja ovog nehumanog čina koji predstavlja i ozbiljno kršenje državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Problem pasa lutalica može se i mora riješiti samo kroz dosljednu provedbu državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji sadrži sve mjere za  uspostavu pro-evropskog, modernog, efikasnog, humanog i samoodrživog sistema za upravljanje populacijom pasa.

Svako kršenje Zakona, posebno ovakva neljudska djela, samo maskiraju problem te prolongiraju njegovo trajno rješavanje, pri tome potpuno nepotrebno uništavajući nedužne životinje koje nisu izabrale sudbinu pasa lutalica.

Kako se ovakve stvari ne bi više dešavale i kako bi se konačno počelo raditi na sistemskom i zakonskom rješenju koje jedino može trajno i održivo riješiti problem pasa lutalica, još jednom naglašavamo da je hitna pojačana inicijativa lokalnih vlasti u dosljednoj provedbi Zakona apsolutno neophodna i ključna.

Predstavništvo Fondacije Dogs trust u BiH već šestu godinu putem vrijednih programa koje kreira, koordinira i finansira, podržava uspostavu zakonskog sistema te time i efikasnog i trajnog, te, kako to Zakon i nalaže,  humanog, rješenja problema pasa lutalica. Svi programi Fondacije se provode u skladu sa lokalnim zakonima i uz odobrenje, a često i partnerstvo nadležnih vlasti, te uz angažman lokalnih partnera.

Vjerujemo da psima nije mjesto na ulici, te da nam je cilj svima isti, a to je da psi u konačnici žive samo sa svojim odgovornim vlasnicima.

Međutim, problem je i eskalirao do tolike mjere da je rješenje nemoguće postići preko noći, upravo zbog neprovođenja Zakona.

Fondacija finansira kampanje masovne sterilizacije,  te druge programe na oko 44% bh. teritorije, a namjera nam je da podršku u skladu sa stečenim uvjetima, spremnošću lokalnih vlasti na saradnju, te naših dostupnih resursa, širimo što više.

Masovna sterilizacija pasa je u dijelovima gdje se provodi do sada spriječila da se na stotine hiljada novih pasa rodi na ulici, ali ova mjera je najefikasnija kada se kombinira sa drugim mjerama u Zakonu, posebno sa mjerom provedbe odgovornog vlasništva koja uključuje i sankcioniranje napuštanja pasa, puštanja pasa da lutaju, nebrige o psu, i drugih aspekata kršenja Zakona.

Uz pojačanu inicijativu,  lokalne vlasti bi u dijelovima zemlje u kojima pružamo značajnu podršku mogle mnogo efikasnije iskoristiti programe Fondacije, te mnogo brže, lakše i uz finansijske uštede iz budžeta, riješiti problem za koji su nadležni, a sredstva koja koristeći se našim programima i podrškom uštede iskoristiti za brojne druge, prijeko potrebne društvene programe.

Samo zakonski sistem čije elemente mogu uspostaviti jedino vlasti omogućava zajednici da problem bude riješen, a psima da više ne budu u opasnosti od nepotrebnog uništenja!

 

Sanja Bianculli

PR and Marketing Officer

Dogs Trust Representative Office in BH 

 

A: Gorica 61, Sarajevo 71000, BiH
T: +387 (0)33 844-012 
F: +387 (0)33 832-634   

M: +387 (0)60 338-0227

E: sanja.bianculli@dogstrust.ba 

W: www.dogstrust.ba | Facebook | YouTube | Twitter

Skype: DogsTrustBosnia

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo