Bosna i Hercegovina     | 01.04.2018. 14:37 |

Finalizacija dokumentacije za podzemnu garažu na Pofalićima tokom aprila

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Iako su Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo još u septembru 2016. godine potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji podzemne garaže "G3" u ulici Kolodvorska na Pofalićima, iz te općine su potvrdili za Fenu da Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo još nije izdao zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.

Piše: Alma Zukanović

Također su naglasili da su izdali urbanističku saglasnost za radove na izgradnji objekta javne kolektivne garaže  i vanjskog uređenja sa kolskim i pješačkim saobraćajnim rješenjem u svrhu opsluživanja objekta garaže, kao i  urbanističku saglasnost za izvođenje geotehničkih radova u svrhu izrade projektne dokumentacije. 

Iz Zavoda za izgradnju Kanton Sarajevo očekuju da će se investiciono-tehnička dokumentacija biti finalizirana tokom aprila.

Također su za Fenu naglasili da su do sada prikupili urbanističku i saobraćajnu saglasnost te da projektanti trenutno rade na završnoj fazi  dokumentacije za objekt i pripremi za izvođenje radova.

Sporazumom su regulisana međusobna prava i obaveze između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva saobraćaja KS na zajedničkoj izgradnji višeetažne podzemne garaže na građevinskoj parceli površine od 1.980 kvadratnih metara, zbog rješavanja saobraćaja u mirovanju i zadovoljenja potreba građana općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo.

Podzemna garaža bit će kapaciteta 230 parking mjesta.

Radi se o javno-privatnom partnerstvu u realizaciji projekta, što znači da će se sav prihod dijeliti u skladu sa ulogom, te će se direktno investirati u saobraćajnu infrastrukturu.

Izgradnjom garaže rješava se problem saobraćaja u mirovanju, a posebno građanima koji žive u obližnjim ulicama, ali i u blizini objekta Hitne pomoći. Početna vrijednost ulaganja u izgradnju  podzemne garaže je oko 3.480.000 KM, Općina Novo Sarajevo ulaže zemljište u tržišnoj vrijednosti  1.485.000 KM, a Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja, investira izgradnju podzemne garaže u početnom iznosu gotovo 2.000.000 KM.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Završen uviđaj ubistva u sarajevskom naselju Pofalići

Pušten u promet kružni tok na Pofalićima, očekuje se znatno smanjenje gužvi

Otvaranje kružnog toka u sarajevskom naselju Pofalići

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!