Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 16:33 |

MO i OS BiH - Analiza iz oblasti upravljanja personalom za 2017. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.marta (FENA) – Deseta godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom za 2017. godinu u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH održana je danas u Domu Oružanih snaga BiH.

Cilj ovogodišnje analize je utvrđivanje dostignutog stepena funkcionalnosti i sposobnosti organa za upravljanje personalom u 2017. godini, analiza postignutih rezultata i identifikacija problema u radu, usvajanje prijedloga mjera za unapređenje rada i definiranje zadataka za rad u 2018. godini.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da su ljudski resurs i potencijal s kojim raspolažu Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ključni i najznačajniji elementi koji svojim profesionalnim i predanim radom nadomještaju sve nadostatke, probleme, prepreke i izazove sa kojima se susreću institucije odbrane u svom radu.

Na skupu je istaknuto da su aktivnosti u MO i OS BiH po pitanju personala u 2017. godini bile usmjerene na održavanje potrebnog nivoa borbene spremnosti, a posebna pažnja je posvećena zanavljanju i podmlađivanju vojničkog i oficirskog kadra, a sistem edukacije i obuke pripadnika MO i OS BiH ostat će u fokusu menadžmenta i odgovornih u strukturi MO i OS BiH u 2018. godini.

Naglašeno je kako su u prethodnoj godini sačinjeni brojni normativno-pravni akti, s ciljem poboljšanja uslova života i rada u OSBiH, te da je posebna pažnja posvećena mentalnom zdravlju i rehabilitaciji učesnika u mirovnim misijama i prilagođavanju bivših profesionalnih vojnih lica (PVL) civilnom životu po izlasku iz sistema odbrane kroz “Perspektiva” program.

Prezentirani su i podaci o broju kadeta i vojnih akademija i državama u koje se upućuju kadeti, podaci o spolnoj i nacionalnoj zastupljenosti, kao i informacije o vrstama specijalnosti za koje se školuju bh. kadeti u inostranstvu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Skupu su prisustvovali: zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Boris Jerinić, zamjenik ministra za politiku i planove Sead Jusić, predstavnici MO BiH i OS BiH na čelu s pomoćnikom ministra za upravljanje personalom Seadom Muratovićem, samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilne komande nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, te predstavnici Savjetodavnog tima NATO štaba u Sarajevu i predstavnici Komande EUFOR-a u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez primio veleposlanika i vojne izaslanike Švicarske Konfederacije

Potpisana saradnja MO i OS BiH i vojno-diplomatskih predstavnika u BiH

Podžić na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo