Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 13:14 |

Sarajevu za rođendan žičara i pjesma 'Trebević ponovo silazi u grad' (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Pripreme za obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva u završnoj su fazi, a toga dana će Sarajevo ponovo dobiti svoj simbol, trebevićku žičaru.

Po riječima gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, program obilježavanja rođendana Sarajeva počinje 5. aprila kada će biti otvorena "Izložba uspinjača", kustosica Javne ustanove Muzej Sarajeva Aide Sulejmanagić, Amre Madžarević i Žanke Dodig.

Na rođendan Sarajeva, 6. aprila bit će upriličena ceremonija puštanja u rad nove žičare, a na Baščaršiji će biti dodijeljene nagrade za najbolju fotografiju izložbe "Uspomene", uz nastup grupe Divanhana.

U izlozima ulice Sarači bit će otvorena izložba "Uspomene", na kojoj će građani imati priliku da podijele svoje uspomene iz porodičnih albuma.

- Ovo je za mene emotivan trenutak, dan kada ćemo otvoriti sarajevsku žičaru. Izgradnju i stavljanje u funkciju trebevićke žičare gledamo iz tri aspekta. Prvi je infrastrukturni u kojem je Grad Sarajevo uložio jako puno sredstava, i to je jedna od najvećih investicija Grada Sarajeva poslije rata - kazao je gradonačelnik Skaka.

Drugi aspekt je ekonomski, a po riječima Skeke, stavljanjem u funkciju trebevičke žičare bit će obogaćena turistička ponuda u gradu, dok je treći emotivni aspekt, po mišljenju gradonačelnika i najvažniji, veza Sarajlija prema Trebeviću.

Na konferenciji za medije je premijerno promovirana i pjesma „Trebević ponovo silazi u grad“ autora Zlatana Fazlića Fazle, u izvedbi bivših pjevača grupe Ambasadori - Harija Varešanovića, Ismete Dervoz, Zdravka Čolića i Jasne Gospić.

Fazlić ističe da je kroz stihove želio da oslika djetinjstvo i mladost na Trebeviću, a s obzirom na to da je znao ko će pjevati "Trebević ponovo silazi u grad", bilo mu je mnogo lakše raditi.

- Kada sam pravio tekst nastojao sam da napišem strofu za svakog pjevača. Za Jasnu je stih vezan za njeno djetinjstvo, za Harija za tinejdžersko doba i prve ljubavi, Ismeta je na Olimpijadi, a na kraju sam osjetio potrebu da završim optimistično i da nam Zdravko Čolić kaže da vjeruje u sretne dane - kazao je Fazlić.

Sarajevo je uz novu pjesmu i novu žičaru, spremno 6. aprila proslaviti svoj rođendan.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1577

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11i6z4RkCrK6_7JvHgc7swMkpXWO_G3Yt?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Branislava Draženović rođ. Peruničić dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Planirani rok za završetak radova obnove fasade Gospođicine kuće 90 radnih dana (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom