Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 16:31 |

Obuka o pristupu dokazima u posjedu Mehanizma za međunarodne krivične sudove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Specijalizovana obuka o temi korištenja baze podataka za elektronski uvid u dokumente (EDS) u svrhu pristupanja dokazima koje su prikupili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS), završena je danas u Sarajevu.

Dvodnevne obuke koje su održane u Banjoj Luci i Sarajevu okupile su oko 50 stručnih saradnika i istražitelja iz tužilaštava, kao i policijskih istražitelja koji rade na predmetima ratnih zločina iz cijele Bosne i Hercegovine.

- Cilj ove obuke je da učesnici ovladaju praktičnim vještinama pribavljanja i korištenja dokaza koje je prikupio MKSJ u postupcima pred domaćim sudovima. Na taj način ćemo doprinijeti efikasnosti u istragama ratnih zločina - rekao je Igor Cimeša, tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka.

Lejla Sudić-Hendo, službenica za dokumentaciju pri Tužilaštvu MMKS-a, naglasila je značaj EDS-a za pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

- Obzirom da će entitetski pravosudni organi preuzeti veliki broj predmeta, za povećanje njihovih kapaciteta u procesuiranju ratnih zločina je od ključnog značaja da znaju na koji način mogu da koriste EDS i da imaju pristup dokumentima MMKS-a. Od zemalja zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina ima najveći broj predmeta koje treba procesuirati - kazala je.

Dodala je da je „samo prošle godine MMKS primio više od 300 zahtjeva za pomoć koje su uputili pravosudni organi sa svih nivoa vlasti u BiH.“

Muris Brkić, službenik na Projektu praćenja rada na predmetima ratnih zločina pri Misiji OSCE-a u BiH je naglasio važnost EDS-a kao neophodnog alata u uspješnom provođenju istraga u predmetima ratnih zločina, konstatujući da „baza podataka omogućava pristup opsežnoj arhivi koja sadrži više od 9,4 miliona stranica dokaznog materijala i desetine hiljada audio i video snimaka i predmeta“.  

Ova obuka je dio dugoročne podrške koju Misija OSCE-a pruža razvoju pravosuđa i njegovom osposobljavanju za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Obuku su organizovali Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Tužilaštvo MMKS-a, u saradnji sa entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca, u okviru Projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina koji finansira Evropska unija, a provodi Misija OSCE-a u BiH, saopćeno je iz ove misije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'