Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.03.2018. 14:48 |

Kanalizacija iz izraelskih naselja uništava palestinske usjeve

FENA Internet

QALQILYA, 24. marta (FENA) – Izraelska naselja u distriktu Qalqilya, na sjeverozapadu Zapadne obale, glavni su uzročnik zagađenja okoliša, koje dolazi od otpadnih voda i kanalizacije koja istječe iz ovih naselja u obližnja palestinska poljoprivredna zemljišta.

Te otpadne vode uništavaju usjeve i uzrokuju širenje bolesti i epidemija na tom području, izvještava WAFA.

Palestinski zvaničnici tvrde da smatraju da je ilegalno naselje Sha'arei Tikva, osnovano 1981. godine na području sela Azzun Atma, na jugu Qalqilye, glavni uzrok zagađenja na tom području. Kanalizacija iz tog naselja teče u poljoprivredna zemljišta u selima Beit Amin i Azzun Atma, čime nanosi štetu tim zemljištima. Kanalizacija također curi u bogate podzemne zalihe vode na tom području.

Kanalizacija također istječe iz naselja Alfei Menashe kroz cjevovod u kanalizacijsku pumpnu stanicu u kibucu Eyal u Izraelu, prolazeći kroz selo Hable, na jugu Qalqilye. Međutim, kanalizacija iz pukotina u cjevovodu curi u selo i obližnji grad Qalqilya, stvarajući jezero otpadne vode koje destruktivno utječe na okoliš i zdravlje.

Čelnik seoskog vjeća Beit Amina, Nazmi al-Sheikh, kazao je da kanalizacija iz izraelskih naselja nanosi veliku štetu poljoprivrednim zemljištima u selima Saniriya i Beit Amin.

- Okupatori Zapadnu obalu tretiraju kao otvoreno polje s kojim mogu raditi šta hoće. Ono što nije dozvoljeno u Izraelu, dozvoljeno je na Zapadnoj obali. To uključuje zagađenje zraka otrovnim gasovima iz raznih izraelskih industrijskih postrojenja rasutih po Zapadnoj obali, pored istjecanja otpadnih voda iz naselja, vojnih baza i tvornica na palestinsku zemlju i u bunare. Izrael baca opasni otpad na različite palestinske lokacije. Po međunarodnom pravu, Izrael kao okupatorska sila obavezan je provoditi posebne zakone o okolišu u cilju zaštite ljudi i prirodnih resursa - izjavio je direktor Odjela za zdravlje i okoliš distrikta Qalqilya, Mohammed Abu al-Sheikh.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana