Bosna i Hercegovina     | 25.03.2018. 12:18 |

Borić: Socijaldemokratija je jedina integrativna snaga u BiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Socijaldemokratija i njoj bliske stranke i ideje, jedina su integrativna snaga u BiH i sada je sazrela ideja o ujedinjavanju - kazala je članica Predsjedništva Socijaldemokratske partije Besima Borić na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Ljevica u omči etnonacionalizma".

Na taj način će, smatra Borić, pokazati da aktelne podjele po nacionalnim i etničkim granicama, koje su došle do izražaja u posljednje vrijeme, rascjepljuju bh. društvo i da dovode u pitanje integritet države.

- U dogovoru smo da zajedno nastupimo na izborima i do sada smo kroz klubove parlamentaraca i vijećnika djelovali zajedno na određenim projektima i imamo namjeru nastaviti u tom smislu - zaključila je Borić.

Akademik Mirko Pejanović naglasio je da stranke koje zastupaju etničke interese nisu uspjele u postdejtonskom periodu izgraditi međusobni konsenzus o državnom razvoju BiH te da ni u jednom mandatu nisu formirale sporazum o koalicionom vršenju vlasti i stabilnu parlamentarnu većinu.

Stalnim političkim sukobima, dodao je Pejanović, etničke stranke drže zemlju u krizi. Smatra da politička kriza znači nestabilnost i izolacija društva i države te odustajanje investitora da ulažu, dok ekonomska kriza, koja je potpuno eskalirala, podrazumijeva masovno iseljavanje.

Zbog toga, zaključio je Pejanović, stranke "ljevice" stoje pred historijskim izazovom da na temelju programske vizije budućnosti države, zaustave rast siromaštva, nezaposlenosti i političkih procesa koji vode etničkoj teritorijalizaciji i destrukciji države BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo