Kultura     | 25.03.2018. 13:31 |

U Minhenu održani 'Dani Balkana'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - "Njemačka zemlja snova" moto je "Dana Balkana" koji su se u proteklih mjesec dana održavani u Minhenu. Migrantska organizacija iz Minhena „Pomoć od čovjeka čovjeku“ i ove godine  je po dvanaesti put organizovala manifestaciju koja je okupila oko 300 učesnika i nekoliko hiljada posjetilaca među kojima je bio veliki broj Nijemaca.

Iako je to manifestacija koja promoviše kulturu i tradiciju balkanskih zemalja, ove godine je ukazala i na problem odlaska mladih iz zemalja jugoistočne Evrope, posebno BiH.

 - Kažemo da Balkan krvari, jer iz svih ovih zemalja u Njemačku odlazi ono najbolje, a to je mladost. Odlaze mladi stručni kadrovi koji su školovani u svojim siromašnim zemljama, a kojima su potrebni - kazala je direktorica tog udruženja i inicijator održavanja ove manifestacije Sadija Klepo.

Dodaje da su sa prostora bivše Jugoslavije ljudi u Njemačku masovno dolazili u tri talasa, prije 50 godina kada je potpisan ugovor između tadašnje Jugoslavije i SR Njemačke, tokom ratova devedesetih godina, kada je u Njemačku došlo preko 750.000 izbjeglica i sada, kada se dešava masovan odlazak mladih.

Ove godine, kao i prethodnih, na "Danima Balkana" je promovirala kultura i tradicija Balkana kroz filmove, izložbe, književne večeri, muziku, folklor, a organizovan je i "Balkanski bazar" na kojim su ponuđeni kulinarski specijaliteti, zanatski proizvodi i umjetnička djela zemalja Balkana.

Publika je posebno uživala u koncertima Bože Vreće i Mirze Selimovića. U okviru ove manifestacije otvoreni su i "Dani balkanskog filma" gdje je u Minhenu premijerno prikazan novi bh. film "Žaba" režisera Elmira Jukića sa Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi. Pored toga, upriličene su i projekcije igranih filmova "Go West", "Requiem for Mrs. J", "Otvoreni kavez", a publika je mogla uživati i u projekcijama dokumentarnih filmova poznatih balkanskih autora, navode organizatori.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Bećirović učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Palestinsk premijer i izraelski predsjednik prisustvuju Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo