Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 10:25 |

Vlada ZDK usvojila informaciju o naknadi troškova za liječenje branilaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26.marta (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona prihvatila je Informaciju Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona o naknadi troškova liječenja i nabavci lijekova za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2017. godini.

Iz Budžeta Kantona utrošena su novčana sredstva u ukupnom iznosu od 950.000 KM, što je utrošak od 100 posto planiranih sredstava, saopćeno je iz Vlade tog kantona.

Iznos odobrenih sredstava po gradu/općinama Kantona pratio je okvirnu raspodjelu sredstava utvrđenu Programom utroška sredstava i bio je  uslovljen brojem i kvalitetom obrađenih zahjeva od nadležne gradske/općinskih službi, kao i prirodom, vrstom i težinom bolesti te visinom potrebnih sredstava u svrhu liječenja i nabavke lijekova.

U 2017. godini podneseno je i obrađeno ukupno 2.947 zahtjeva, od čega su odobrena novčana sredstva za 2.709 korisnika.

- 2.069 korisnika su demobilizirani branioci i porodice umrlih demobiliziranih branilaca, kojim je odobrena pomoć u iznosu od 733.850 KM, sedam korisnika su dobitnici ratnih priznanja ili odlikovanja i članovi uže porodice poginulih, umrlih ili nestalih dobitnika ratnih priznanja ili odlikovanja, kojim je odobrena pomoć u iznosu od 4.250 KM,  411 korisnika su ratni vojni invalidi i članovi porodice umrlih ratnih vojnih invalida, kojim je odobrena pomoć u iznosu od 144.800 KM,  222 korisnika su porodice šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca, kojim je odobrena pomoć u iznosu od 67.100,00 KM – saopćeno je.

Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o korisnicima kojima se zbog starosti iz godine u godinu narušava zdravstveno stanje i činjenicu da je ekonomsko stanje društva sve lošije svake godine se povećava broj podnesenih zahtjeva za naknadu troškova liječenja i nabavke lijekova.

U 2017. godini podneseno je i obrađeno 427 zahtjeva više nego 2016.godine, a za 966 zahtjeva više nego u 2015.godini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Vlada ZDK uvela dodatak na djecu i mlade s invaliditetom, odobrena sredstva i za 61 radnika

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!