Kultura     | 26.03.2018. 11:00 |

Otvoren poziv za Školu kreativnog dokumentarnog filma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Pravo Ljudski Film Festival, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) iz Washigtona i lokalnih partnerskih organizacija, danas je objavio poziv za šesto izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!".

Traži se devet mladih autora koji će proći kroz inovativni obrazovni program i dobiti direktno iskustvo stvaranja kratkog kreativnog dokumentarnog filma, pod mentorstvom filmskih autora sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.

"Ko je vidio video?!" je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenta koji uključuju kreativno promišljanje i pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i post-produkciju.

Jedan od ciljeva ove filmske škole je okupiti mlade autore iz različitih dijelova BiH kako bi istražili nove dokumentarne oblike. U centru pažnje stoji refleksivno, kolaborativno filmsko stvaralaštvo, a traže se mlade osobe sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama, koje dolaze iz sredina i konteksta sa ograničenim pristupom neformalnom filmskom obrazovanju.

Kriteriji su - starosna dob između 17 i 23 godina, prebivalište u BiH i poznavanje engleskog jezika, a škola je otvorena za svakoga, međutim posebno se traže učesnici koji imaju već nekog iskustva u kreativnom procesu.

Škola će trajati od 11. do 20. aprila 2018, a planirano je da filmski radovi budu predstavljeni tokom 13. Pravo Ljudski Film Festivala, koji se održava u novembru.

Konkurs je otvoren od 26. marta do 5. aprila, saopćeno je iz Pres službe Pravo Ljudski Film Festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FHP pozvao vlasti Srbije da podrže rezoluciju UN-a i prekinu s praksom slavljenja ratnih zločinaca

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta