Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 12:25 |

Graničnoj policiji donirana specijalistička oprema u vrijednosti od 226.000 eura

FENA

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine danas je, u okviru CIAT projekta UNDP-a i Savezne Republike Njemačke, donirana specijalistička oprema, endoskop i detektor u vrijednosti od 226.000 eura, za koje je direktor Granične policije Zoran Galić kazao da će dodatno ojačati kapacitete te policijske agencije.

- To će se odraziti, ne samo na borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, već i na učinkovitije sprječavanje ilegalnih migracija, borbu protiv terorizma, suzbijanje trgovine drogama, ljudima i akciznom robom te borbu protiv svih vidova prekograničnog kriminala - istakao je Galić.

Tokom ceremonije primopredaje opreme kazao je i to da je današnja donacija jedna u nizu mnogobrojnih, vrijednih donacija, jer su UNDP i SR Njemačka potpisali Sporazum za borbi protiv ilegalne trgovine oružjem u BiH, odnosno CIAT projekt.

Galić je pojasnio da je glavni cilj projekta da se Granična policija BiH osposobi u sprječavanju, borbi i identifikaciji protiv trgovine vatrenim oružjem, streljivom, eksplozivima iz i kroz BiH.

Kako je rekao, ukupna vrijednost projekta je oko 550.000 eura, koje finansira Njemačka putem UNDP-a.

- Od tog iznosa 226.000 eura utrošeno je za detektore za eksplozive i droge te najsavremenije endoskope, uređaje kojima se omogućava optički pregled teško dostupne unutrašnjosti vozila - objasnio je.

Napomenuo je da će u okviru projekta biti proveden cijeli niz obuka i izrađen veći broj nedostajućih procedura s ciljem adekvatne i efikasne borbe protiv ilegalne trgovine oružjem. Također, bit će uređena i savremena operativna baza za uređivanje njihovog identiteta.

Osim navedenog, bit će obučeno oko 1.300 policijskih službenika Granične policije BiH, a u realiziranju obuka i izradi procedura, osim eksperata koje će angažirati UNDP, aktivno će učestvovati i policijski službenici Granične policije.

- Realiziranjem ovog projekta bit će pojačan kapacitet naših službenika, što će uticati na učinkovitost i razvoj kapaciteta Granične policije u borbi protiv ilegalne trgovine naoružanjem te povećanju tehničkih kapaciteta za detekciju - naglasio je Galić.  

Između ostalog, dodao je, Graničnoj policiji bit će omogućeno korištenje baze podataka Ministarstva sigurnosti koja sadrži podatke o izdanim dozvolama za uvoz i izvoz i tranzit oružja, streljiva i eksploziva na teritoriji BiH.  

Direktor Granične policije je ocijenio da su dosada ostvarili solidne rezultate koji su duplo bolji u odnosu na 2016. godinu, ali da se, ipak, aktivnosti u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem moraju poboljšati.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann kazala je da je cilj projekta da pomognu Graničnoj policiji donacijom opreme, ali i znanjem, kako bi što efikasnije čuvala granice BiH.

Napomenula je da je još jedan razlog pomaganja Graničnoj policiji BiH da dobro čuva svoje granice, činjenica da će tada biti dobro čuvane i granice Evropske unije.

Zaključila je da je ta saradnja korisna za obje strane te da ovaj oblik pomoći Graničnoj policiji znači i njeno dovođenje na evropske standarde, što je jedan od načina pomaganja BiH u njenim koracima ka pristupanju EU.

Prisutnim se obratila i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, koja je istakla da je Granična policija na prvim linijama u borbi protiv pokušaja terorističkih napada, upotrebe oružja i eksploziva.

Ukazala je na blisku saradnju sa Oružanim snagama BiH, raznim sigurnosnim agencijama, uključujući i Graničnu policiju.

- Upravljanje granicama je ključno u borbi protiv ilegalnog oružja i krijumčarenja, te generalno, u održavanju sigurnosti u BiH - zaključila je Sinanoglu, uz poruku da će saradnja sa Graničnom policijom BiH biti nastavljena.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kuprešaković i McMurray razgovarali o prekograničnom kriminalu i nezakonitim migracijama

Zamjenik direktora Granične policije BiH primio predstavnike PISCES Programa

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije