Kultura     | 26.03.2018. 14:03 |

Kroz dramske radionice Ekoteatra najmlađi uče o značaju zaštite okoliša

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Altteatar u saradnji sa Pozorištem mladih Sarajevo i Humanitarnom organizacijom Bezdan-Sprofondo početkom marta započeo je realizaciju dramskih radionica "Ekoteatar" u sklopu programa "Dom malih Talija".

Voditelj radionice glumac Slaven Vidak izjavio je za Fenu da je Ekoteatar nastao iz ideje da svijest o zaštiti okoliša treba razvijati i jačati kod učenika osnovnih škola kako bi im se na vrijeme pomoglo da razviju vrijednosni sistem u skladu sa idejom i ciljevima stvaranja i podržavanja održivog razvoja i zaštite okoliša.

- Promjene počinju u nama i zato je neophodno da krenemo od malih stvari. Živimo u svijetu zagađenja i maćehinski se ponašamo prema planeti koju smo dobili u nasljeđe. Ponašamo se tako kao da smo zaboravili da je trebamo nekom ostaviti u nasljeđe. Ekoteatar je naš način da podignemo glas protiv nemarnog odnosa prema prirodi - rekao je Vidak.

Radionicama Ekoteatra prisustvuje za sada 15 polaznika, a Vidak naglašava da su još u početnoj fazi te se zainteresovani mogu priključiti do kraja ove sedmice.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta istakla je za Fenu značaj radionica koje imaju edukativno-umjetničke, ali i društveno-kulturne ciljeve.

Radionice se održavaju u Pozorištu mladih u Sarajevu, a predviđene su za djecu od prvog  do četvrtog razreda i od petog do devetog razreda osnovne škole.

Rad na radionicama će trajati do 5. juna kada će na Međunarodni dan ekologije javnosti biti prezentirani rezultati u vidu pozorišne predstave u kojoj će igrati polaznici radionica.

Radionice su besplatne.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu