Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 17:31 |

MUP TK - U prva dva mjeseca 2018. više od 430 saobraćajnih nezgoda

FENA

TUZLA, 26. marta (FENA) - U prva dva mjeseca ove godine na području Tuzlanskog kantona broj saobraćajnih nezgoda u osjetnom je porastu u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Feni u MUP-u TK.

Ono što izaziva posebnu zabrinutost je povećanje broja poginulih kao i osoba s težim ili lakšim povredama, kaže portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

- U prva dva mjeseca ove godine dogodila se 431 saobraćajna nezgoda što je povećanje za 55 nezgoda ili za 14,6 posto. Poginulo je sedam osoba, što je također porast od 16,7 posto u poređenju s istim periodom prošle godine - kaže Šarić.

U ovim nezgodama 25 osoba zadobilo je teške povrede, što je porast od čak 78 posto, dok je 236 osoba lakše povrijeđeno, odnosno za 57 više nego za razdoblje januar-februar 2017. godine, uz porast od 38 posto.

- Vidljivo je da je nastavljen trend povećanja broja saobraćajnih nezgoda na području TK i pored svih aktivnosti koje Uprava policije i Ministarstvo unutarnjih poslova poduzimaju na povećanju sigurnosti saobraćaja - napominje portparol MUP-a TK.

Oko 90 posto saobraćajnih nezgoda događa se u naseljenim mjestima, ali je broj poginulih i teško povrijeđenih veći u "saobraćajkama" koje se događaju na cestama izvan naselja.

Glavni uzroci udesa, kao i ranijih godina, vezani su za vožnju u alkoholiziranom stanju, prekoračenje brzine, nepoštivanje saobraćajnih znakova, nepropisno preticanje, upravljanje starijim vozilima, vožnju bez položenog vozačkog ispita i dr.

U MUP-u TK kažu da je smanjenje materijalnih šteta i tragičnih posljedica po učesnike u saobraćaju strateški cilj u oblasti unapređenja sigurnosti saobraćaja, ali u nekim oblastima stanje je takvo da sve poduzete mjere ne daju očekivane rezultate. Putna infrastruktura je veoma loša, saobraćajna kultura vozača je na niskom nivou, koriste se vozila kojima je zbog starosti prije mjesto u muzeju starina nego li na cestama.

Također, na stanje sigurnosti utiče sve veći broj registrovanih vozila i vozača, a ceste su u lošem stanju, ne obnavljaju se, a niti grade modernije.

- Operativnim planom za 2018. godinu Uprava policije planira poduzeti niz represivnih mjera prema osobama koje su višestruki povratnici u vršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja kako bi se broj nezgoda smanjio, a samim tim i stradanje učesnika u saobraćaju - zaključio je Šarić.

U MUP-u TK kažu da je ova problematika najizraženija na području općina Banovići, Doboj Istok, Srebrenik, Gračanica, Živinice i Lukavac.

Primjera radi, dok je u Tuzli, kao mjestu s najviše stanovnika, broj „saobraćajki“ u opadanju u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine, u Banovićima je zabilježen porast od 160 posto, u Doboj istoku 125, u Živinicama 31,  u Srebreniku 30 posto.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana