Najave     | 27.03.2018. 07:40 |

USAID podržava sistem 'e-budžeta' u Federaciji BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) – Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack danas će s ministricom finansija Federacije BiH Jelkom Milićević promovirati informacijski sistem za upravljanje budžetom, takozvani "e-budžet".  

Sistem "e-budžeta" omogućava svim kantonima u FBiH da svoje budžete pripremaju na najsavremenijoj platformi, a time će svi kantoni automatski biti  povezani u procesu planiranja budžeta Ministarstva finansija FBiH, što u velikoj mjeri olakšava, ubrzava i standardizira procese pripreme kantonalnih budžeta.

Pokretanje sistema "e-budžeta" označava završetak značajne tehničke pomoći koju pružaju USAID-ov Projekt reforme fiskalnog sektora (FAR) i Projekt jačanja državnih institucija i procesa (SGIP).

USAID FAR je osigurao softver, hardver i obuku za svih 10 kantonalnih ministarstava finansija i Ministarstvo finansija FBiH, a modul procjene finansijskog uticaja USAID-ovog projekta SGIP će pak omogućiti unošenje podataka u realnom vremenu, a koji će biti dostupni javnosti.

Događaju će prisustvovati i kantonalni premijeri i ministri finansija koji će s američkom ambasadoricom Cormack potpisati dokumente o prijenosu vlasništva sistema, najavljeno je iz USAID-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana