Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 10:11 |

Obilježen 26. rođendan Narodne kuhinje 'Stari Grad'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Više od 1.000 korisnika Narodne kuhinje "Stari Grad“ danas je obradovano ne samo svakodnevnim toplim obrokom koji im i pripada, nego i rođendanskim poklonima, satovima i peškirima.

Naime, Narodna kuhinja "Stari Grad“ danas obilježava 26. godina rada, a te 1992. ratne godine podijeljen je prvi obrok koji su za građane opkoljenog Sarajeva pripremali kuhari, volonteri, među kojima je bila i Zilha Šeta, danas upraviteljica kuhinje, u narodu poznata kao "tetka Zilha“.

Rođendan Narodne kuhinje "Stari Grad“ danas su s korisnicima kuhinje obilježili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Islamske zajednice u BiH, turskog bataljona u okviru snaga EUFOR-a, oni koji su opremali kuhinju svim što je neophodno za nesmetan rad.

Poklone, čaj, topli obrok, danas je korisnicima kuhinje dijelila i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.  

Ona je podsjetila da resorno ministarstvo putem Direkcije za robne rezerve redovno finansira rad kuhinja na nivou Kantona Sarajevo, s hranom, režijskim troškovima, kao i ostalim potrepštinama.

- Postigli smo da na Kantonu Sarajevo nijedan stanovnik ne bude gladan – kazala je ministrica Dautbegović u izjavi za Fenu.

Od onoga što je Direkcija za robne rezerve zaplijenila putem kantonalnih inspekcijskih organa, pojasnila je, danas su za rođendan korisnicima Kuhinje podijelili peškire i satove.

Dostojanstveni u svom siromaštvu, nedovoljnim prihodima za život, korisnici Narodne kuhinje "Stari Grad" su uz izraze zahvalnosti govorili da je hedija svakom draga, a posebno njima.

Također će danas 300 paketa biti podijeljeno za porodice u Trnovu, onima koji su u stanju socijalne potrebe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za 30.godišnjicu Narodne kuhinje Stari Grad Hadžibajrić potpisao ugovor o dodjeli 40.000 KM

U Sarajevu preminula Zilha Šeta   

Narodna kuhinja Stari Grad, uz mjere opreza, priprema obroke za korisnike

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo