Ekonomija     | 27.03.2018. 10:51 |

Ambasadorica Bo u posjeti USK - Razgovarano o saradnji s gradovima iz NR Kine

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 27. marta (FENA) - Ambasadorica Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo danas je, u sklopu posjete Unsko-sanskom kantonu (USK), posjetila Gradsku upravu Bihaća i gradonačelnika Šuhreta Fazlića.

U razgovoru s gradonačelnikom Fazlićem, predsjedavajućim GV Bihać Davorom Župom i saradnicima, ambasadorica Bo upoznala se o privrednoj i političkoj situaciji u gradu Bihaću s posebnim akcentom na mogućnosti saradnje Bihaća s gradovima u Narodnoj Republici Kini.
 
- Ambasadorici Bo uručio sam pismo namjere Grada Bihaća kojim želimo uspostaviti prijateljske odnose s gradovima u Kini. Mi imamo veliki broj gradova prijatelja u svijetu i kroz saradnju s Ambasadom NR Kine u našoj zemlji želimo ovaj dio naše domovine približiti Kini kroz privrednu, kulturnu i svaku drugu saradnju koja će osnažiti veze između Bihaća i gradova u Kini - istakao je gradonačelnik Fazlić.
 
On je, između ostalog, predstavio i turistički potencijal Grada Bihaća kroz prizmu jačanja Nacionalnog parka, te s tim u vezi istakao i neophodnost iznalaženja partnera za izgradnju aerodroma u Bihaću kao odskočne daske za razvoj turizma u Bihaću i USK-a.
 
Ambasadorica Bo istakla je da je NR Kina zainteresirana za uspostavljanje saradnje s Gradom Bihaćem i ostalim gradovima u USK-a kroz uspostavljanje privredne saradnje u oblasti organske proizvodnej hrane, drvoprerađivačkom sektoru i turizmu.
 
- Prošle godine ukinute su vize za građane Kine i BiH i taj sporazum uskoro stupa na snagu, što znači i dolazuak većeg broja državljana NR Kine u BiH, a samim time i u Grad Bihać i područje Nacionalnog parka Una. Zahvaljujem na srdačnom prijemu i uvjerena sam da ćemo kroz uspostavu saradnje između Grada Bihaća i gradova u Kina poboljšati naše odnose na obostrano zadovoljstvo - naglasila je tokom prijema ambasadorica Bo.
 
U sklopu današnje posjete ambasadorice NR Kine u BiH, čelni ljudi Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ i NP Una Faruk Borić i Amarildo Mulić potpisali su Memorandum o razumijevanju i poslovno-tehničkoj saradnji, saopćeno je iz Fazlićevog kabineta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta