Najave     | 27.03.2018. 10:57 |

Konferencija 'Jačanje saradnje na polju povrata imovine' sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) i Savjet za individualna prava u Europi (AIRE) u saradnji sa Vladom Velike Britanije i OSCE-om organizuju regionalnu radnu konferenciju o temi "Jačanje saradnje na polju povrata imovine" koja će biti održana u srijedu, 28. marta u Sarajevu.

Cilj konferencije jeste predstavljanje nalaza komparativne analize koju su pripremili AIRE Centar London i Sekretarijat RAI-a u vezi sa oduzimanjem nezakonito stečene imovine na zapadnom Balkanu.

Analiza se fokusira na konačne sudske presude u slučajevima korupcije.

Na konferenciji će, također, biti predstavljena i iskustva iz Bugarske, Hrvatske, Moldavije i Rumunije, kao i ključni međunarodni instrumenti koji regulišu ovu oblast.

Konferenciju će otvoriti ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, a njenim učesnicima će se obratiti i menadžerka Programa za zapadni Balkan AIRE centra u Londonu Biljana Braithwaite, rukovodilac RAI sekretarijata Vladan Joksimović, te šef Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH Fermin Cordoba.

Skup je dio projekta "Borba protiv korupcije na zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje na području povrata imovine", koji se provodi uz podršku Vlade Velike Britanije i OSCE-a.

Projekat analizira efikasnost, učinkovitost i poštivanje ljudskih prava u kaznenopravnim sistemima jugoistočne Europe u vezi sa zapljenom i oduzimanjem sredstava stečenih kriminalnim aktivnostima.                                                

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana