Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 13:59 |

U Sarajevu obilježena godišnjica smaknuća 55 ilegalaca

FENA Sanda Hrkić

 

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Na spomen-obilježju ispred Filozofskog fakulteta (nekad Aleja kestena) u Sarajevu odana je danas počast i položeno cvijeće u znak sjećanja na ilegalce, koji su smaknuti u noći 27./28. marta 1945. godine. 

Odlukom ustaškog prijekog suda, po naređenju ustaškog pukovnika Maksa Luburića te noći (pred samo oslobođenje Sarajeva) obješeno je 55 antifašista - građana Sarajeva. Radi se o ilegalcima antifašističkog pokreta, pripadnicima pokreta otpora i članovima građanskog otpora.

Član Upravnog odbora UABNOR Centar Ago Prljača podsjetio je danas da je glavni cilj vješanja bio zastrašivanje građana Sarajeva i uništenje otpora partizana koji su se borili za svoj grad, državu, porodice i antifašističke civilizacijske vrijednosti.

- Cilj je bio likvidacija pokreta otpora da bi se omogućilo povlačenje njemačkih jedinica prema Hrvatskoj i Sloveniji. U akciji čišćenja izmasakrirano je i ubijeno oko 800 građana - patriota u tzv. Berkovića vili (kasnije nazvanoj Luburića vila), dok su obješeni na ovom mjestu (njih 55) većinom već bili mrtvi od mučenja i terora ustaške policije - kazao je.

Na mjestu zločina podignut je spomenik, kao znak sjećanja na ubijene odnosno obješene građane Sarajeva i kao opomena budućim generacijama, bez obzira na njihovo vjersko i nacionalno uvjerenje.

Anton Marošević sjeća se priče svoje pokojne majke koja je vidjela tu strašnu scenu. To je na nju, kaže, ostavilo snažan utisak.  

- Bila je mlada, teško je to podnijela. Ipak, često je to spominjala i pričala o tome - kaže on.

Na obilježavanje te tužne godišnjice došao je da oda počast nastradalima te martovske noći, ali i ostalim žrtvama Drugog svjetskog rata kako i rata u BiH.

Dragica Rojnik odala je danas počast Rojnik Slavku (stric njenog pokojnog muža), ali i ostalima koji su stradali na tom mjestu prije 73 godine. Narušenog je zdravlja, nije joj lako govoriti o tome, a u njenim očima vide se suze.      

Spomenik ubijenima u obliku kocke podigli su Općinsko vijeće Centar i Gradsko vijeće te UABNOR općine Centar, koji je i organizirao godišnjicu obilježavanja. Današnjem događaju prisustvovao i predsjednik UABNOR BiH Bakir Nakaš te učenici Gimnazije Obala.      

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo