Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 14:14 |

Mektić-Cormack: Jačanje saradnje BiH i SAD-a u oblasti sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o namjeri između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o doniranju Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike SAD-a o sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Memorandumom o namjeri između Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država predviđeno je doniranje Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje (PISCES) a krajnji korisnik tog sistema je Granična policija Bosne i Hercegovine.

Taj sistem će pomoći Graničnoj policiji da identifikuje sumnjive putnike na licu mjesta prema postojećoj listi sumnjivih osoba, kao i prema zvaničnim bazama podataka Interpola. Sistem će takođe omogućiti bosanskohercegovačkim vlastima prikupljanje, poređenje i analizu podataka u istražne svrhe. 

U saradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava instalirati i održavati cijeli hardver i softver potreban za PISCES sistem, počevši s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, kao i njegovo naknadno proširenje na druge aerodrome i granične prelaze u BiH.

Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država kreira se okvir za saradnju na sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Ministarstvo energetike SAD-a obezbijedit će opremu za otkrivanje radijacije i obuku za pripadnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine će koristiti doniranu opremu i materijale isključivo u svrhu sprječavanja nedozvoljene trgovine specijalnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta