Svijet     | 27.03.2018. 15:50 |

Suđenje Stanišiću i Simatoviću danas iza zatvorenih vrata

FENA Saopćenje

DEN HAAG/SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Na ponovljenom haškom procesu protiv bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, suđenje se danas odvijalo iza zatvorenih vrata. 

Iskaz je davao zaštićeni svjedok optužbe, ali su, u skladu s pravilima Suda, njegov identitet i tema svjedočenja nedostupni javnosti.

Svjedočenje na zatvorenoj sjednici najviši je nivo zaštite identiteta svjedoka u procesima pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Haagu, pravnim nasljednikom Haškog tribunala koji sudi Stanišiću i Simatoviću.

Prvooptuženi Stanišić ne prisustvuje suđenju jer je, zbog bolesti, od jula prošle godine na privremenoj slobodi u Srbiji. Boravak na privremenoj slobodi Raspravno vijeće mu je početkom ove godine produžilo do 19. aprila.

Drugooptuženi Simatović prisustvuje procesu u haškoj sudnici.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću bit će nastavljeno sutra, javlja BIRN BiH. 

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH vođenih u periodu od 1991. do 1995. godine. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radončić zahvalio Crnoj Gori na pomoći u gašenju požara (VIDEO)

Radončić i Stanišić danas će posjetiti posade air tractora u Mostaru

Stanišić: Članstvo u NATO-u najveći civilizacijski iskorak Crne Gore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo