Bosna i Hercegovina     | 27.03.2018. 16:26 |

EK-a apelovala na BiH da napusti retoriku podjela i nastavi s reformama

FENA Saopćenje

BRISEL/SARAJEVO, 27. marta (FENA) - U Briselu je danas održan 3. sastanak sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Delegacije EU i BiH su razmotrile političke i ekonomske prilike u BiH i razmijenile informacije u vezi s provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, unutrašnjeg tržišta, socijalne politike, transporta, regionalnog razvoja, poljoprivrede i ribarstva.

Evropska komisija je pozdravila dostavu odgovora BiH na Upitnik, kao i pripremu akcionog plana za provedbu Strategije reforme sektora pravde, zahvaljujući kojem je omogućeno precizno praćenje mjera u ovoj oblasti.

Komisija je takođe pozdravila pripremu amandmana na Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina i pozvala vlasti u BiH da se bave pitanjima pomirenja. Istovjetno je ocijenjeno i usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala kao i skidanje BiH s liste Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca. U tom domenu BiH, između ostalog, treba ojačati borbu protiv cyber kriminala.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje revidiranog Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma i pozvala BiH da izdvoji dodatna sredstva za borbu protiv ranog napuštanja školovanja romske populacije, kao i za njihovo stambeno zbrinjavanje.

Bh. delegacija izvijestila je o mnogim realizovanim zadaćama. Primjera radi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće ažuriralo je listu koruptivnih krivičnih djela čiji je cilj jedinstven način zavođenja i praćenja ove vrste predmeta. Uprava za indirektno oporezivanje pustila je u rad e-portal za poreske obveznike čime je omogućeno elektronsko podnošenje prijava za porez na dodatu vrijednost i prijava akciza.

Takođe je konstatovano da je saradnja policijskih agencija u BiH na operativnom nivou odlična.

Zabilježen je napredak BiH u bilateralnim pregovorima o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. BiH je takođe pokrenula izmjene Protokola 7 uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, radi olakšavanja izvoza bh. vina na tržište Republike Hrvatske.
Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su: kreiranje odgovarajućeg sistema naplate RTV pretplate, provođenje GRECO preporuka, posebno onih u vezi sa finansiranjem političkih partija, jačanje finansijskih istraga i tužilačkih kapaciteta u slučajevima trgovine ljudima, kao i imenovanje jedinstvene kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om.

Evropska komisija je zabrinuta što nema napretka u oblasti slobode izražavanja u odnosu na izvještaj iz 2016. i od BiH traži nultu toleranciju na ograničenja medijskih sloboda. Takođe je konstatovano da je učešće žena u političkoj areni u BiH i dalje nisko.

Na sastanku je ponovljeno da će Komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo posebnu pažnju posvetiti implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“.

EK-a je apelovala na BiH da napusti retoriku podjela i snažno nastavi s reformama, bez obzira što je izborna godina.

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kojim su kopredsjedavali g. Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Michela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji potvrđen je i raspored održavanja 3. ciklusa sastanaka pododbora, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije. 

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe. Čine ga predstavnici Vijeća Evropske unije i Evropske komisije, kao i predstavnici Vijeća ministara BiH. Sastanci Odbora za stabilizaciju i pridruživanje se, u pravilu, održavaju godišnje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!