Bosna i Hercegovina

Meksiko i BiH potpisali još jedan bilateralni sporazum

Saopćenje, Foto Fena

BEOGRAD/SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Ambasador Meksika za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Beogradu Marco Antonio Garcia Blanco i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, potpisali su u ponedjeljak u Beogradu Memorandum o razumijevanju između Meksika i Bosne i Hercegovine o uspostavljanju političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa.

Meksiko i Bosna i Hercegovina uspostavili su diplomatske odnose 15. augusta 2001. godine.

Ambasador Meksika Marco Antonio Garcia Blanco ovom prilikom prezentirao je informacije o bilateralnim sporazumima koje su ove dvije zemlje dosad potpisale, među kojima su i Sporazum o saradnji Meksičkog poslovnog vijeća za vanjsku trgovinu, investicije i tehnologiju (COMCE) i Vanjskotrgovinske komore BiH, kao i Memorandum o razumijevanju za saradnju i razmjenu vijesti između novinske agencije Notimex i Federalne novinske agencije (FENA), kao i Memoranduma o razumijevanju između agencije ProMexico i Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Nakon gore navedenih sporazuma, države Meksiko i BiH jučer su također potpisale Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa.

-Temeljem ova četiri bilateralna instrumenta, obje zemlje će unaprijediti izgradnju pravnih osnova koje reguliraju i unapređuju njihove bilateralne veze i uspostavljaju okvir za trajni dijalog u političkoj, ali i trgovinskoj sferi - rekao je ambasador Blanco.

Ambasador Blanco također je napomenuo da je 31. marta 2017. godine u Podgorici održan prvi seminar poslovnih perspektiva između Meksika i Bosne i Hercegovine sa namjerom da se prepoznaju i artikuliraju zajedničke strategije koje će omogućiti  promociju poslovne razmjene, investiranja, suinvestiranja i strateške saveze između ove dvije zemlje. Dodatni sastanak o ovoj temi  održan je u septembru 2017. godine u glavnom gradu BiH.

- Bilateralna trgovina između naše dvije zemlje, koja je ipak još u začecima, porasla je u 2017. godini 21 procent u odnosu na 2016. godinu, a 72,52 procenta u odnosu na 2015. godinu - naglasio je ambasador Meksika.

Ambasador je dodao da je prošle sedmice Meksiko zatražio saglasnost vlasti Bosne i Hercegovine da otvori Počasni konzulat u Sarajevu, koji će biti nadležan za čitavu zemlju, i u procesu dobijanja saglasnosti, u potrazi je za odgovarajućim kandidatom koji bi bio najbolji za poziciju konzula, kako bi se ojačale bilateralne veze između dvije zemlje.

-Želio bih još jednom zahvaliti snažnoj podršci Bosne i Hercegovine u uspješnoj kandidaturi Meksika za predsjedavanje Interparlamentarnom unijom. Istovremeno, Meksiko čestita Bosni i Hercegovini na odluci da otvori počasni konzulat u Mexico Cityju. Konzulat je svečano otvoren 25. maja 2017. godine.

To su samo neki od prvih koraka u našim bilateralnim odnosima i još nam predstoji mnogo toga što možemo učiniti. Meksiko ima interes i spremnost da poveća, diverzificira i ojača svoje veze sa Bosnom i Hercegovinom.

Vjerujemo u obostranu korist bilateralnih odnosa u skladu sa principom dijeljene odgovornosti, stoga je važno da obje države naporno rade na njegovanju odnosa između Meksika i Bosne i Hercegovine - zaključio je ambasador Blanco u svom obraćanju.

(FENA) D.V.