Kultura     | 28.03.2018. 11:26 |

Izložba fotografija Františeka Topiča iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Zagrebu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine predstavit će se danas u Arheološkom muzeju u Zagrebu izložbom vrijednih eksponata nazvanom "Između dvije imperije - Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885.-1919.".

Autori izložbe su Zijah Gafić i Mirsad Sijarić, tehničku realizaciju postave uradio je Ivan Troha iz Arheološkog muzeja Zagreb, a posjetitelji će imati priliku vidjeti 33 fotografije koje su ranije bile predstavljene na izložbi u Zemaljskom muzeju.

Izložba "Između dvije imperije" predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija, a prateća fotomonografija ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina.

Ona daje kvalitetniji i cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora čiji se rad izdvaja kao izvor prvog reda za istraživanje intimne povijesti i geografije bosanskohercegovačkog društva u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija - Prvog svjetskog rata.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao direktor Zemaljskog muzeja BiH i jedan od autora izložbe Mirsad Sijarić, ova važna bh. kulturna institucija ima zadovoljstvo i priliku da se predstavi publici u Zagrebu povodom obilježavanja 130 godina od svog osnivanja.

Radi se o veoma zanimljivoj izložbi fotografija, dodao je Sijarić, a bit će postavljena u Muzeju s kojim Zemaljski muzej ima dobru saradnju jer su u proteklih godinu dana realizirane dvije izložbe.

- Zemaljski muzej BiH nastoji da se predstavi i šire i vrati se na regionalnu scenu jer on po svom sadržaju i vrijednosti zbirki sigurno nadilazi bh. granice - podvukao je Sijarić.

Direktor Sijarić je napomenuo da između ova dva muzeja postoji kontinuirana saradnja, ali i s drugim muzejskim institucijama u Hrvatskoj koje su sa svojim izložbama gostovale u Zemaljskom muzeju BiH.

- Problem je jer mi ne možemo pratiti ritam kojim rade srodne institucije iz zapadnih zemalja jer su one na mnogo većem organizacionom i kadrovskom nivou, a donekle i stručnom, ali važno je da saradnja postoji i da nije prekinuta, a u budućnosti vjerujem da će biti i mnogo intenzivnija - istaknuo je.

Najavio je da će ove godine u Zemaljskom muzeju BiH biti najmanje tri međunarodna gostovanja od kojih će dva biti iz Makedonije i jedno iz Zadra, ali je Sijarić izrazio nadu da će osim toga ove godine biti dogovoreno još gostovanja.

Zemaljski muzej BiH od osnivanja, uz osnovnu muzeološku i naučno-istraživačku djelatnost na poljima arheologije, etnologije i prirodnih nauka, sistematski prikuplja, obrađuje i arhivira fotografije, negative i filmove, te je nezaobilazna baza i početna tačka za svako ozbiljnije istraživanje povijesti fotografije u BiH.

Unutar te velike baze najistaknutije mjesto zauzima raritetna zbirka s više od 6.000 negativa na staklenim pločama koja datira s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a takvim, izuzetno vrijednim, osjetljivim i samim time ugroženim zbirkama daje se prednost i posvećuje posebna pažnja u procesu restauracije, konzervacije i digitalizacije.

Kao najveći i sadržajno najvažniji dio navedene zbirke izdvaja se fundus od oko 5.000 negativa objedinjen potpisom jednog od najistaknutijih pionira fotografije u BiH - Františeka Topiča, Čeha koji je najveći dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH, prvo kao arhivski činovnik, a potom i kao bibliotekar, sekretar i fotograf.

Izložbu njegovih djela posjetitelji u Arheološkom muzeju u Zagrebu imat će priliku pogledati do 29. aprila.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'