Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 12:30 |

Održan sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Treći sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je jučer u Briselu gdje je razmatrano stanje u oblastima koje pokrivaju politički kriteriji, s naglaskom na vladavinu prava, reformu javne uprave i osnovna prava.

Sastankom su kopredsjedavali šefica Odjela za Albaniju i BiH pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju uime EU Michela Matuella i direktor Direkcije za evropske integracije uime BiH Edin Dilberović.

Tokom sastanka razmatrana je i oblast ekonomski kriteriji s posebnim naglaskom na Reformsku agendu i Program ekonomskih reformi i dešavanja u smislu približavanja BiH zakonodavstvu EU u oblastima trgovine, poljoprivrede i ribarstva, industrije, unutrašnjeg tržišta, informacionog društva, povezanosti u oblasti transporta i energetike kao i životne sredine i klimatske akcije.

Delegacija EU namjerava pomoći BiH da ostvari ambicije u vezi s EU kao što je navedeno u Strategiji Komisije o “Kredibilnoj perspektivi proširenja i pojačanim angažmanom EU sa zapadnim Balkanom” i pozvala BiH da ostane fokusirana i pokaže jasno opredjeljenje i vodstvo u pogledu reformi usmjerenih ka EU.

Pohvaljene su aktivnosti upravnih organa BiH na dostavljanju odgovora na Upitnik Komisije u okviru priprema Mišljenja Komisije o aplikaciji BiH za članstvo što je bio test za funkcioniranje mehanizma koordinacije o pitanjima vezanim za EU.

Istaknuto je da je tempo reformi usporen u toku 2017., ali su navedeni pozitivni rezultati postignuti krajem godine te je u tom kontekstu, delegacija EU pozdravila usvajanje Strategije ruralnog razvoja za cijelu zemlju kao i Zakona o akcizama, koji će omogućiti kreiranje fiskalnog prostora potrebnog za iskorištavanje dodatne finansijske pomoći EU.

- Delegacija EU insistirala je na potrebi usvajanja strateškog okvira u oblastima kao što su reforma javne uprave, upravljanje javnim finansijama, zapošljavanje i energetika - saopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

Naglašena je i važnost daljeg provođenja pravosudnih reformi te je BiH pozvana da učini opipljiv napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, da sačini sveobuhvatnu strategiju za cijelu BiH za ljudska prava i program za borbu protiv diskriminacije.

Također, delegacija EU izrazila je zabrinutost zbog nedostatka napretka na polju slobode izražavanja, a vlasti BiH pozvane su i da osiguraju uvjete za blagovremenu pripremu programa za sredstva EU.

Delegacija EU zamolila je BiH da ubrza efikasno provođenje dogovorenog Plana regionalnog ekonomskog područja kao i reformske mjere iz programa za povezanost u cilju priprema za samit u Sofiji u maju 2018. godine.

Na sastanku je potvrđena opredijeljenost BiH za napredak na putu evropskih integracija i podrška EU u tim naporima, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bregu: Suština procesa proširenja je povezivanje

Za putovanje u EU od 2021. godine bit će potrebno podnijeti zahtjev

Dilberović na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU u Briselu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana