Bosna i Hercegovina     | 28.03.2018. 16:12 |

Naredno zasjedanje Predstavničkog doma PFBiH predloženo za drugu polovinu aprila

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici predložio je da se naredno redovno zasjedanje održi u drugoj polovini aprila.

- To će biti dvodnevna sjednica na čijem dnevnom redu  treba da bude nekih 15 ili 16 tačka, među kojima treba biti najveći broj zakona. Predsjedavajući doma Edin Mušić je taj koji će odlučiti koji će zakoni biti uvršteni u dnevni red – izjavio je nakon Kolegija novinarima šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Ismet Osmanović.  

Što se tiče zakona koji se odnose na boračku populaciju, Kolegij je zaključio da od Vlade zatraži da u što kraćem vremenu dostavi nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica iako je,  kaže Osmanović, u medijima pisalo da je bio u parlamentarnoj proceduri.

Naime, kako je navedeno u nedavnom saopćenju resornog ministarstva, trenutno se očekuje pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo, te nakon dobijenih pozitivnih mišljenja nacrt zakona će ići u dalju proceduru prema Vladi FBiH i Parlamentu FBiH.

Ovaj zakon federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević ponovo je uputio u proceduru na osnovu dogovora sa predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija koje baštine tradiciju Armije RBiH i HVO-a i kantonalnih ministara za pitanja boraca.

Osim navedenog, Osmanović ističe da poslanici Kluba SDA insistiraju da se ponovo na dnevnom redu nađe zakon o igrama na sreću, navodeći da za to još uvijek nije koalicioni partner HDZBiH.

- Na narednoj sjednici Predstavničkog doma ići će zakon o šumama, a zakoni o porezu na dohodak i porezu na dobit su također prošli javnu raspravu, te očekujemo i da se oni ubrzo nađu na nekom od narednih zajedanja – potcrtao je Osmanović.

Komentirajući da li postoji parlamentrna većina budući da Predstavnički dom nije zasjedao od januara, kazao je da postoji matematička, a da je pitanje „koliko se ona suštinski slaže ili ne slaže?“

Šef Kluba SBB-a, stranke koja sa SDA i HDZ čini parlamentarnu većinu, Nasir Beganović, smatra upitnim postojanje većine s obzirom na to da je, kako tvrdi, došlo do enormnog osipanja Kluba SDA.

U tom smislu Osmanović je rekao da Klub SDA ima 27 poslanika budući da su iz njega istupila samo dva poslanika, Mirsad Hukić i Elzina Pirić.

Također, nakon Kolegija Beganović je istakao da SBB odbacuje svaku vrstu odgovornosti za "nerad Parlamenta".

- Prije svega, SBB nije u vladajućoj koaliciji – mi smo tu zato što moramo i što smo odgovoran politički projekt, jer alternative nažalost u ovom trenutku nema. Isključivi krivac za nerad je Stranka demokratske akcije – poručio je Beganović.

Opozicioni klubovi smatraju da se na predloženoj dvodnevnoj sjednici trebaju razmatrati važni zakoni, koji se odnose na vladavinu prava, rasterećenje privrede i slično.

- Sjednica je zakazana onako. Jedino pitanje koje se vrtilo na sjednici Kolegija je „kako nastaviti dalje“ bez odgovora – rekao je šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić, koji smatra da su suštinski problem „stranačka imenovanja na određene pozicije u institucijama, kao što je Porezna uprava, Razvojna banka i Federalna uprava policije“.

Šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić istakao je da rukovodstvo Predstavničkog doma ne želi ni da raspravlja o tematskoj sjednici na kojoj bi se razmatrali problemi boračke populacije, a čije je zakazivanje predložio Klub SDP-a.

- Pored toga uputili smo zahtjev za održavanje tematske sjednice o stanju u zdravstvu FBiH – poručio je Karajbić, navodeći da ih je „parlamentarna većina informirala danas da se ne mogu dogovoriti ni oko čega“.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Obustavljena zakonodavna procedura za Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH   

PSBiH - Razmatrana inicijativa da se 'obijesna vožnja' definira kao krivično djelo

Zvizdić: BiH jedina zemlja u regionu koja nema vrhovni sud

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'