Magazin     | 29.03.2018. 08:04 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. ožujka (FENA) -

- 1561. Rođen Santorio Santorio, liječnik i izumitelj termometra. Uveo je u medicinsku praksu redovitu uporabu vage, a izumio je i poseban vlagomjer, pulsilogij (spravu za mjerenje frekvencije bila).

- 1886. Proizvedena prva Coca-Cola, koju je izumio John Pemberton, farmaceut iz američke savezne države Georgije. Zanimljivo je da je Coca-Cola izvorno sadržavala kokain - on nije bio zakonski zabranjen za razliku od alkohola. Tek krajem 19. stoljeća došlo je do zabrane kokaina, pa je recept Coca-Cole izmijenjen i približen današnjem.

- 1901. Rođen Andrija Maurović, hrvatski slikar, ilustrator i crtač stripova, često zvan ocem hrvatskog stripa.

- 1906. Umrla Slava Raškaj, hrvatska slikarica, čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

- 1911. Poluautomatski pištolj M1911, kojeg je dizajnirao John Browning, postao je dio standardne opreme vojske Sjedinjenih Američkih Država.

- 1951. Bračni par Julius i Ethel Rosenberg osuđen za špijunažu protiv SAD-a. Njihov slučaj postao je jednom od najpoznatijih špijunskih afera u svjetskoj povijesti. Cilj im je navodno bio ukrasti američku tajnu proizvodnje nuklearnog oružja i predati je SSSR-u. Smaknuti su 19. lipnja 1953. godine na električnim stolicama.

- 1971. Brutalni ubojica Charles Manson osuđen na smrtnu kaznu, koja mu je kasnije preinačena u doživotni zatvor. Tijekom nekoliko posljednjih decenija postao je predmetom ili inspiracijom za brojne knjige, filmove i djela fikcije, te je tako stvorio reputaciju jednog od najpoznatijih i najzloglasnijih ubojica 20. stoljeća.

- 1982. Umro Carl Orff, njemački skladatelj, najpoznatiji po popularnoj scenskoj kantati Carmina Burana i jedan od značajnijih skladatelja 20. stoljeća.

- 2003. Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da je Carlo Urbani, liječnik koji je prvi identificirao ozbiljni akutni respiratorni sindrom SARS, umro od te bolesti.

- 2004. Irska zabranila pušenje na svim radnim mjestima, barovima i restoranima.

- 2006. Umro Zoran Bečić, doajen bh. glumišta. Bio je član Narodnog pozorišta Sarajevo, Beogradskog dramskog pozorišta i Kamernog teatra 55 u Sarajevu, te i dubrovačkog kazališta Marin Držić. Igrao je na svim bh. profesionalnim scenama, gostovao u ansamblima Narodnog pozorišta Tuzla, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i drugim.

- 2010. Najmanje 37 ljudi ubijeno, a 62 ozlijeđeno u Moskvi u dvije odvojene eksplozije u podzemnoj željeznici oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu. Moskovski gradonačelnik je izjavio kako su za oba napada krive žene samoubojice.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo