Bosna i Hercegovina     | 31.03.2018. 11:38 |

Nominirani ' Šampioni zaštite prirode - Green Awards' kao motivacija drugima

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) uz podršku Ambasade Republike Češke, UNDP, GIZ, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, po drugi put u Bosni i Hercegovini organizira dodjelu nagrade "Šampioni zaštite prirode, BiH Green Awards 2018".

Piše: Alma Zukanović

Koordinatorica za komunikaciju Centra za razvoj i podršku Tuzla Alma Tihić kazala je za Fenu da žele pronaći preduzeća, gradove, općine, nevladine organizacije, fondacije, škole, obdaništa, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno predstavljaju prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine, kako bi motivisali druge.

Istakla je da traže pobjednike u kategorijama grad ili općina, poslovni subjekt ili preduzeće, organizacije ili fondacije, odgojno-obrazovne ustanove, pojedince i  građanske inicijative.

- Nagrade pobjednicima iz svake kategorije će dodijeliti Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 23. aprila u Čapljini, a koja će ujedno biti i centralna manifestacija obilježavanja Dana planete Zemlje u Bosni i Hercegovini - naglasila je Tihić.

Pored dodjele skulpture „Zlatna Tisa“ , kazala je, za pobjednike će biti organiziran ručak sa ambasadorom i ministricama entitetskih resornih ministarstava i domaćinima uz značajnu medijsku promociju.

Tihić je dodala da su od općina ili gradova nominirani Livno, Jablanica, Tešanj, Gradačac, Bihać i Mostar, a od preduzeća Komunalno javno društvo Maglaj, Smaragd d.o.o. Travnik, Eko život d.o.o. Tuzla, Javno preduzeće za komunalne poslove "Komus" d.o.o. Gračanica, Nobel Corporation d.o.o. Mostar, Violeta d.o.o. Grude, EM plus d.o.o. Doboj, EkoDizajn d.o.o. Mostar i Kovan M.I. d.o.o. Gračanica.

Od organizacija ili fondacija, nominirani su Unski smaragdi Bihać, Ekološko udruženje EKO PUT Bijeljina, Udruženje "Nove mogućnosti" Sarajevo, Centar za životnu sredinu Banja Luka, Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini, Sportski i naučno - istraživački klub "Atom" Zavidovići, Kud Puračić Lukavac, Udruženje građana "Ruke" Sarajevo, Udruženje "Vlašić planet života" Travnik,  "Čovjek i prirodni resursi" Bihać, Udruženje građana "Planina" Teslić, Ekološki pokret "Eko-zeleni" Gradačac te Planinsko društvo "Busija" Glamoč.

Tihić je istakla da je škole, koja na najbolji način aktivno i praktično doprinose promociji zaštite okoliša i životne sredine, implementiraju konkretne akcije u svojoj lokalnoj zajednici ili šire te podstiču mlade inovatore u oblasti zaštite životne sredine i okoliša. Naglasila je da su nominirane osnovne škole Sjenjak Tuzla, "Ahmet Hromadžić" Bosanski Petrovac, "Sveti Sava" Doboj, "Branko Ćopić" Prnjavor, Čengić Vila 1,  Dvorovi Bijeljina, "Fatima Gunić" Sarajevo, Treća osnovna škola Bugojno, Simin Han Tuzla te Srednja škola Čapljina, Gimnazija "Dr. Mustafa Kamarić" Gračanica, Gimnazija Banja Luka, Mješovita srednja škola Gračanica, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo i Mješovita srednja škola Kalesija.

Među kategorijama su i pojedinci do 30 godina starosti, osoba koja radi na promociji zaštite životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici, implementira konkretne akcije, a nominirani su Dejan Grahovac iz Drvara koji aktivno doprinosi zaštiti životne sredine, brinući se za šumska bogatstva Drvara i okoline te Amar Kavgić iz Tuzle koji od 2012. godine obavlja funkciju izvršnog koordinatora projekta "Let's Do It Tuzla".

Od pojedinaca iznad 30 godina, za nagradu su predloženi Abdulah Smajlović, Sanja Mataruga, Srđan Janjić, Fikret Alić, Samir Lemeš, Edin Šmigalović, Rijad Tikveša, Duško Tadić i Enes Hadžimuhamedović.

Od neformalnih grupa koji su inicirali i implementirali konkretne legalne akcije u svojim lokalnim zajednicama i na taj način doprinijeli zaštiti životne sredine i okoliša su stanovnici ulice Česma iz Rakovice - Sarajevo, mještani sela Kruščica - Vitez, lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla, lokalna grupa za razvoj MZ Prokosovići - Lukavac te "Digni dupe" - neformalna grupa građana - Mostar.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta