Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 12:19 |

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Temeljni razlozi koji su opredijelili Vladu Federacije BiH da na današnjoj 109. hitnoj sjednici u Sarajevu, utvrdi i u parlamentarnu proceduru uputi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju leže u ispunjenju obveza iz Akcijskog plana Bosne i Hercegovine za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i harmoniziranju sustava sprečjavanja pranja novca i financiranja terorizma. Međunarodne obveze Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine proizlaze iz članstva u međunarodnim organizacijama i preporuka FATF-e kao sveobuhvatnog okvira mjera koje se primjenjuju u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sukladno preporuci FATF-e 32 koja se odnosi na obvezu država da imaju utvrđene mjere za otkrivanje prekograničnog prijenosa gotovine i prenosivih instrumenata koji glase na donositelja, predložene izmjene i dopune odnose se na proširenje obuhvata fizičkog prekograničnog prijenosa na prenosive instrumente na donositelja, kao i sve druge gotovinske ekvivalente, koji se smatraju gotovinom sukladno propisu koji uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Preporuka FATF-e 4, koja se odnosi na kontrolu s ciljem otkrivanja, zaustavljanja i sprječavanja aktivnosti pranja novca i primjenu odgovarajućih sankcija za neprijavljivanje kod prekograničnog prijenosa imovine, usuglašavanja u predloženim odredbama odnose se na privremene mjere kojima se ovlašćuju nadležna tijela da zaplijene i oduzmu imovinu ostvarenu pranjem novca.

Izvršene su i određene dopune vezane za financijske kredite u koje se sada uključuju i poslovi financijskog lizinga i jasnije je propisana rezidentnost, odnosno nerezidentnost u Zakonu i pojmovno usuglašena s poreznim zakonima.

Sredstva rezidenta koja se koriste za elektronsku kupoprodaju roba i usluga, a koja se vode kod strane institucije elektronskog novca, isključuju se iz depozitnih poslova.

Predloženim odredbama definira se obračunski način plaćanja, naplaćivanja i prijenosa po tekućim poslovima između rezidenata i nerezidenata koje se vrši slobodno ako računi rezidenta nisu blokirani, i uz obvezno zaključivanje ugovora u pisanoj formi sa svim propisanim bitnim elementima ugovora.

Produžen je sa šest mjeseci na godinu rok u kojem rezidenti moraju naplatiti i unijeti sredstva plaćanja u Federaciju BiH po osnovu izvoza robe ili usluge. Rokovi se računaju od dana izvoznog carinjenja, odnosno izvršenja usluge.

U kreditne poslove s inozemstvom sada ulaze i poslovi uvoza robe ili usluge, odnosno plaćene robe ili usluge koje nisu uvezene u roku dužem od jedne godine od datuma plaćanja, kao i poslovi iz osnova unaprijed plaćene robe po osnovu izvoza, koji nije izvršen istekom godinu dana od izvršenja naplate.

Izmijenjen je i rok sa šest mjeseci na jednu godinu u kojem je potrebno unijeti robu koja je avansno plaćena ili vratiti uplaćeni iznos u zemlju.

Novopredložene odredbe rezidentu propisuju obvezu da u roku od 30 dana nakon prestanka osnova za koji je devizni račun otvoren u inozemstvu sredstva unese u Federaciju BiH.

U dosadašnjoj primjeni Zakona uočeni su određeni propusti i nedostatci u svezi devizne kontrole, te je ovaj put jasnije propisan sam postupak. Tako se na radnje u vršenju devizne kontrole primjenjuju odredbe Zakona o upravnom postupku. U slučaju utvrđenih nepravilnosti ili nezakonitosti, inspektor rješenjem nalaže njihovo otklanjanje u određenom roku. Ako postoji osnovana sumnja da se određeni predmeti dovode u vezu sa izvršenim kaznenim djelom ili prekršajem, propisuje se i zaštitna mjera privremenog oduzimanja tih predmeta, te dalji postupak.

Osim toga, precizirano je da u roku tri godine od dana kada je prekršaj izvršen može biti pokrenut ili vođen prekršajni postupak, a opća zastara nastupa protekom dvostrukog roka za pokretanje prekršajnog postupka.

Također, predložene su izmjene o visini novčanih kazni, koje su usuglašene sa Zakonom o prekršajima FBiH.
 

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNI ZAKONA

O PLAĆAMA I DRUGIM NAKNADAMA SUDACA I TUŽITELJA U FBiH

 

Vlada Federacije BiH danas je, s ciljem provedbe presude Ustavnog suda FBiH od 26.4.2017. godine.

Naime, Ustavni sud FBiH je naložio Parlamentu FBiH donošenje Zakona o Ustavnom sudu FBiH kojim će biti razrađena samostalnost i upravno-materijalna neovisnost Ustavnog suda FBiH, uključujući plaće i druga primanja sudaca ovog suda.

Dakle, ovim zakonskim prijedlogom su suci Ustavnog suda FBiH izuzeti od primjene Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH.

 

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA

 

Federalna vlada je razmatrala Prijedlog amandmana CX. na Ustav FBiH, koji je predložila većina delegata Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Cilj amandmana je pokušaj rješavanja načina popune delegata u jednom od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u situaciji kada ih nema dovoljno u skupštinama kantona, odakle su i birani.

Prema prijedlogu, nedostajući broj zastupnika bio bi biran s liste političkih subjekata koji su sudjelovali na izborima, a čiji kandidati nisu izabrani u kantonalne skupštine. Ovakav prijedlog, stav je Vlade FBiH, odstupa od suštine ustavnih odredbi koji se odnose na Dom naroda i njegovu ulogu u ustavno-pravnom poretku Federacije BiH.

Stoga, prema mišljenju Vlade, treba tražiti rješenje koje će zadovoljiti princip legitimiteta tj. popunu nedostajućih delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz onih tijela (zakonodavnih ili predstavničkih) u koje su voljom naroda i građana izabrani (naprimjer općinska vijeća), jer samo to osigurava legitimitet predstavljanja.

Povodom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija u FBiH, koji je po skraćenom postupku u parlamentarnu proceduru uputio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ramiz Meša, Federalna vlada je mišljenja da predložena dopuna mijenja suštinu Zakona, jer bi značila da zaposleni mogu javno manifestovati svoja politička ili religijska uvjerenja, ako to ne narušava nepristrasnost rada. Imajući u vidu specifičnost Ureda za reviziju i njegovog značaja za Federaciju BiH, posebno se pocrtava nepristrasnost u radu zaposlenih.

Isti poslanik je uputio i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, a Vlada smatra da odreba člana 17. stav 3. tačka a) nije u suprotnosti sa ustavima Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola, koji se direktno primjenjuju u BiH.

Nakon razmatranja zahtjeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu Općine Olovo, u vezi sa članom 72a. Zakona o matičnim knjigama, koji je podnio načelnik Općine Olovo, Vlada navodi, uz ostalo, da je Savez općina i gradova bio upoznat i neposredno predlagao izmjene i dopune ovog zakona. Također, općine i gradovi su neposredno učestvovali i bili pozvani da daju primjedbe i sugestije pri izradi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Vlada Federacije BiH smatra u potpunosti neosnovanim i činjenično neargumentovanim zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 12.2.2018. godine za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH.

U izjašnjenju Vlade FBiH o inicijativi Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, kojom je predložena izmjena člana 7. Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, navedeno je da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo tekst Zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH kao zaseban propis, koji će ombudsmenima biti dostavljena u formi prednacrta na razmatranje.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta