Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 13:15 |

Vježba u kojoj učestvuju pripadnici OSBiH u i van BiH planirana profesionalno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Oružane snage (OS) BiH vrše kratkoročno i dugoročno planiranje obuke i vježbi u i van BiH a kroz čiju realizaciju pripadnici OS BiH stiču neophodno znanje, vještinu i praksu koja im omogućava efikasno obavljanje zadataka koji su definisani u Zakonu o odbrani BiH.

- Imajući u vidu da je za sticanje sposobnosti potrebna obuka onda je jasno da Oružane snage BiH moraju realizovati različite vidove obuke i vježbi. OS BiH, kao niti jedna druga vojska u regionu ali i šire, nema mogućnost da samostalno gradi svaku neophodnu sposobnost, te se tako nastoji iskoristiti pomoć drugih zemalja i različiti vidovi saradnje kroz koje se nastoje izgraditi neophodne spobnosti - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

Jedna od takvih potreba, navodi se u saopćenju, je izgradnja sposobnosti pod nazivom PREDNJI ZRAČNI KONTROLORI (FORWARD AIR CONTROLLERS) definisanja potrebnih elemenata za slanje zahtjeva za blisku zračnu podršku i kontrolu iste od deklarisanih jedinica OS BiH.

Obzirom da OS BiH imaju dugoročnu saradnju s Nacionalnom gardom Maryland (NGM SAD), došlo se na ideju da se kroz Program Vojska-Vojsci (Program saradnje koji su razvile SAD u proteklih 20 godina sa 79 partner država) pokuša izgraditi sposobnost jedinica OS BiH koje moraju ispuniti tražene uslove i sposobnosti po pitanju bliske zračne podrške.

- Osim toga, dostizanjem ove sposobnosti, pripadnici OS BiH ne bi se više oslanjali samo na pomoć drugih zemalja već i na sopstvene snage i sopstvenu sposobnost, kako u misijama podrške miru širom svijeta tako i kod ocjenjivanja deklarisanih jedinica OS BiH po Konceptu operativnih sposobnosti.

Eventualna vježba integracije kopnenih i zračnih elemenata OS BiH i zračnih elemenata OS SAD bi se realizovala nakon odobrenja Predsjedništva BiH tokom 2019. godine - navode iz MO BiH.

Cijene da je bitno naglasiti da su, od samog početka razgovora oko realizacije te vježbe, OS BiH i OS SAD imale jedinstven stav da se ni u kom slučaju ne bi koristila bojeva municija kao ni municija koja bi mogla štetiti građanima BiH i njhovoj imovini, a kako je još jednom potvrđeno i zaključcima sa koordinacijskih sastanaka između timova NGM SAD i OS BiH, koji su održani proteklih dana u BiH.

Iz MO BiH podsjećaju da se ne radi o NATO vježbi, te da bi eventualno izvođenje vježbe „Integracije kopnenih i zračnih elemenata 2019“ bilo slično vježbama koje su već ranije izvođene u BiH i regiji.

- Ta aktivnost je samo jedna u nizu uspješno provedenih aktivnosti u oblasti dugogodišnje saradnje SAD-a i BiH, a koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i OS BiH od 2003. godine od kada je realizovano preko 250 događaja iz programa Vojska-Vojsci na kojima je učestvovalo više od 5.270 vojnih i civilnih lica MO i OS BiH.  

Pored navedenog, želimo istaći da se bilo koja vježba u kojoj učestvuju pripadnici OS BiH u i van BiH planira profesionalno, s posebnom pažnjom na poštivanju sigurnosnih procedura za pripadnike OS BiH, ali i za građanje i okolinu BiH - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti