Ekonomija     | 29.03.2018. 14:04 |

Sarajevski aerodrom i Lufthansa obilježili 20 godina uspješne saradnje (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Lufthansa, njemački nacionalni i najveći evropski avioprevoznik i član udruženja Star Alliance, danas je na Međunarodnim aerodromu Sarajevo obilježila 20. godišnjicu uspostave redovne međunarodne linije München - Sarajevo – München.

- Lufthansa je bila jedna od prvih aviokompanija koje su otpočele aviooperacije s našeg aerodroma nakon završetka rata, čime su značajno doprinijeli ponovnom povezivanju Sarajeva da ostatkom Evrope i svijeta, normalizaciji života u Sarajevu, te jačanju ekonomske slike naše zemlje - izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković na pres-konferenciji na kojoj je obilježeno i 20 godina uspješne poslovne suradnje Sarajevskog aerodroma i Lufthanse.

Kajmaković je podsjetio da je prvi let na toj liniji Lufthansa obavila 29. marta 1998. godine, tek godinu i po nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni promet.

Tokom proteklih nekoliko godina, Lufthansa samo s tom linijom pokriva oko deset posto prometa na Sarajevskom aerodromu. Kada se tome dodaju tri kompanije Lufthansa grupacije koje također operiraju sa ovog aerodroma (Austrian Airlines, Swiss i Eurowings) udio Lufthansa grupacije predstavlja više od četvrtine ukupnog broja putnika prevezenih sa Sarajevskom aerodroma.

- Od dolaska Lufthanse, kroz Sarajevski aerodrom je prošlo više od deset miliona putnika, a poseban rast bilježimo u protekle dvije godine. U ovoj godini očekujemo svog milionitog putnika. Ove brojke nalažu ambiciozne i opsežne razvojne projekte koji će pratiti taj rast i kojim ćemo osigurati kapacitet od dva miliona putnika godišnje. To radimo s ciljem nastavka pružanja što kvalitetnije usluge svim našim putnicima, korisnicima i poslovnim partnerima, ali i s ciljem daljeg rasta, uključujući uspostavu dodatnih linija – istakao je Kajmaković. 

Njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann je kazala da joj je velika čast i privilegija prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice uspostave aviolinije München - Sarajevo – München, odnosno saradnje Lufthanse i Sarajevskog aerodoroma.

-  Lufthansa je tu povezanost s Njemačkom i EU u tom periodu proširila uvodeći nove letove zajedno sa Austrian Airlinesom, Swissom i Eurowingsom i sada pokriva 25 posto letova sa Sarajevskog aerodoroma - kazala je Hohmann, dodajući da su ovi letovi popunjeni u oba pravca.

Navela je da je značajno unaprijeđena trgovinska razmjena između dvije zemlje i da je taj odnos sada više ujednačen nego što je bio ranije, što znači da BiH sada mnogo više izvozi u Njemačku nego prije.

- U proteklih 20 godina njemačke kompanije su u BiH uložile 350 miliona eura i dalje namjeravaju ostati ovdje i jačati poslovnu saradnju - istakla je Hohmann.

Viši direktor prodaje za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu za Lufthansa grupaciju Peter Pullem je rekao da današnji događaj pokazuje predanost Bosni i Hercegovini Lufthanse kao prve europske aviogrupacije koja je povezala mladu državu sa zapadnom Evropom i svijetom.

- Naš uspjeh ne bi bio moguć bez naših partnera i korisnika. Radujemo se nastavku pružanja usluga i fleksibilne mreže putnicima u regionu – naveo je Pullem.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1598

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DHYUpM1enjGQn3NV-OkaLL9k7zABDXCi?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lufthansa obustavila letove za Teheran zbog situacije na Bliskom istoku

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'