Bosna i Hercegovina     | 29.03.2018. 13:53 |

Ramić-Mesihović: Reforme u finansijskom segmentu vidno usporene

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Reforme u finansijskom segmentu BiH koje zahtijevaju Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka vidno su usporene, a razlog za to je izborna kampanja koja traje već godinu dana - kazala je danas u Sarajevu direktorica Vanjskopolitičke inicijative (VPI) BiH Lejla Ramić Mesihović.

To je istakla na okruglom stolu "Zagovaranje i promocija vladavine prava na zapadnom Balkanu: Koliko je BiH spremna za otvaranje pregovaračkih poglavlja" koji je dio serije regionalnih konferencija posvećenih poglavljima 23. i 24. evropske stečevine, a koji tretiraju oblasti pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti.

- Nova strategija EU za zapadni Balkan zahtijeva konkretne aktivnosti za 23. i 24 poglavlje, ali u izvještaju VPIBiH  "Jadan korak naprijed, jedan korak nazad" svaka od obrađenih cjelina sadrži reference na politički utjecaj - pojasnila je.

Također je izdvojila i opadanje stope organiziranog kriminala, osim u dijelu koji se odnosi na privredni kriminal, koji je posebno u vezi sa koruptivnim djelovanjem, duboko ukorijenjenim u bh. društvo.

Između ostalog, naglasila je da se treba poboljšati sistem imenovanja i ocjenjivanja rada sudaca, riješiti problem sudskih akademija, povećati kapacitet obuka, ali da je potrebno i kadrovirati karijerni sistem državnih službenika koji dobro obavljaju svoj posao. Govoreći o nezavisnosti medija i njihovom slobodnom radu u BiH, Ramić - Mesihović je kazala da je konstatovano nazadovanje.  

Predstavnica Inicijative za monitorning evropskih integracija Inela Hadžimešić istakla je bitnost tih poglavlja naglašavajući da se u BiH desio samo privid reformi, jer nikada ništa iz tih poglavlja nije još implementirano.

Kao primjer izdvojila je reformu javne uprave, započetu 2003. godine te kazala da još niko nije ni izbrojao koliko je ljudi zaposleno u javnoj upravi.

Tokom panel diskusije u okviru projekta "Mjerila EU reformi - koliko učinkovito" predstavljeni su nalazi istraživanja učinkovitosti EU mehanizama za promociju i provođenje reformi u oblasti vladavine prava kroz regonalno istraživanje i istraživanje u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu